Vratite nam Pluton: Američki znanstvenici zagovaraju promjenu definicije planeta

Znanstvenici s Floride smatraju da je Plutonu nepravedno oduzeta titula planeta, te da bi se kriteriji za određivanje što je planet - trebali mijenjati.

Martina Čizmić | 13.12.2021. / 12:36

Pluton (Foto: NASA/JHUAPL/SwRI) (Foto: NASA/JHUAPL/SwRI)

 Godinama je Pluton ponosno nosio titulu planeta, sve dok mu ona 2006. godine nije oduzeta kad je Međunarodna astronomska unija formalno definirala pojam "planet" i Pluton degradirala u "patuljka" odnosno "patuljasti planet".

No, dio znanstvenika smatra kako bi Plutonu ipak trebalo vratiti titulu planeta. Studija koju su objavili znanstvenici sa Svemirskog instituta Floride, analizirala je literaturu o planetima unatar nekoliko stotina godina. Zaključili su kako je odluka o tome da se Plutonu oduzme titula planeta proizašla iz veoma starih ideja koje su miješale astronomiju i astrologiju, pa čak i folklor. Upravo bi stoga, smatraju znanstvenici s Floride, Plutonu trebalo vratiti njegovu titulu.

Pluton i Charon u odnosu na Zemlju (Foto: NASA) Dio znanstvenika traži da Pluton opet bude planet

Kako su pojasnili, sve je zapravo krenulo od kriterija koje je postavio Galileo Galilei. Naime, on je smatrao kako svako nebesko tijelo, koje ima tragove geološke aktivnosti, može biti nazvano planetom. Prema tome i objekti poput mjeseca ili asteorida, mogli bi se, prema Galileu, nazivati planetima.

Današnja astronomija pak ima neke drugačije definicije, koje čine razliku između nebeskih tijela.

Planeti se više ne definiraju kao takvi jer su kompleksni i imaju aktivnu geologiju te potencijal za razvoj života i civilizacije. Danas se definiraju činjenicom da su jednostavni i imaju određenu idealiziranu putanju oko Sunca, pojasnili su sa Sveučilišta na Floridi.

Autori studije smatraju da je upravo taj kriterij, o putanji oko Sunca, odgovoran za Plutonovu degradaciju, iako nikad do sad u povijesti nije korišten kao kriterij za određivanje statusa planeta.

Pluton (Foto: NASA/JHUAPL/SwRI) Otkrivena još jedna, dobro čuvana tajna ledenog Plutona

Pluton (Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute) Pluton je zapravo veliki ledeni komet?

Ako Međunarodna astronomska unija zaista i uzme ovu zanimljivu studiju u obzir te iskoristi njihovu predloženu definiciju planeta, to bi uvelike promijenilo "izgled" našeg Sunčeva sustava. Jer bi umjesto trenutnih osam planeta, odjednom dobili desetke (koji se trenutno vode kao mjesec ili asteroid).

Hoće li se to i dogoditi teško je reći. No, znanstvenici ističu kako će, s napretkom tehnologije i sve boljim svemirskim teleskopima, biti sve lakše otkrivati nova svemirska tijela.

Izvor: UCF

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti