Vrijednost skoro 13 milijardi dolara: Zuckerberg prodaje 35 do 75 milijuna dionica Facebooka

Mark Zuckerberg na Facebooku je objavio kako će prodati dionice Facebooka u vrijednosti između 6 i 12,7 milijardi dolara (prema trenutnim cijenama dionice ove kompanije).

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2017. / 14:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već godinama mediji najavljuju kako je samo pitanje vremena kada će Mark Zuckerberg, iako je još u ranim tridesetim godinama, postati najbogatiji čovjek na svijetu – trenutno je "težak" više od 70 milijardi dolara te bi u budućnosti njegovo bogatstvo moglo premašiti cifru od nevjerojatnih 100 milijardi dolara.

Milijarde je stekao, naravno, zahvaljujući Facebooku te je bogatstvo ponajviše vezano uz dionice te kompanije čija je vrijednost od izlaska kompanije na burzu porasla za više od 130 dolara.

Prošlog tjedna Zuckerberg je najavio kako će tijekom sljedećih godinu i pol prodati 35 do 75 milijuna dionica Facebooka – prema sadašnjoj vrijednosti to bi iznosilo između 6 i skoro 13 milijardi dolara, no ukupna cifra mogla bi biti veća ili manja (ovisno o kretanju cijena dionica u budućnosti).

U poruci koju je objavio, naravno, na Facebooku napisao je kako ova društvena mreža nije zamišljena kao klasična kompanija, već s ciljem ispunjenja društvene misije, a s obzirom na svoju ulogu, on i supruga žele dati svoj doprinos rješavanju velikih globalnih problema poput izlječenja bolesti i omogućavanja kvalitetne edukacije za sve.

Također, pokrenuli su i Chan Zuckerberg inicijativu, projekt s ciljem napretka ljudskih potencijala i promoviranja jednakosti u područjima poput znanosti, edukacije, znanstvenih istraživanja i energije.

Upravo su humanitarni razlozi, odnosno financiranje njihova projekta u edukaciji i znanosti razlozi iz kojih se Zuckerberg odlučio na prodaju dionica Facebooka te će milijarde od prodaje dionica uložiti u humanitarni rad. Inače, Zuckerberg je još ranije najavio kako tijekom života namjerava donirati 99 posto dionica Facebooka kako bi dao svoj doprinos u stvaranju boljeg svijeta i boljeg života za generacije koje dolaze.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti