Vrijeme je za novu mobilnu revoluciju!

Project Ara mogao biti telefon budućnosti, ali mogao bi ostati samo dio nečije mašte…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2016. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sa svakim novim modelom pametnog telefona mobilne kompanije predstavljaju neke novitete s kojima se žele razlikovati od konkurenata i za koje se nadaju da bi mogli privući korisnike – na posljednjem LG-jevom top modelu mogu se mijenjati moduli i baterija, Samsungovi Galaxy Edge uređaji imaju zakrivljen ekran, dok je posljednji Appleov značajniji novitet ekran koji prepoznaje jačinu dodira prsta. Iako je riječ o zanimljivim novitetima, ovo nisu neke revolucionarne opcije koje će privući i zadaviti milijune korisnika te usprkos sve boljim i bržim telefonima s odličnim hardverom, jasno je kako ovom tržištu i pametnim telefonima nedostaje nekih velikih inovacija koje bi mogle utjecati na cijelo tržište.

Na uređaju koji bi mogao promijeniti tržište već neko vrijeme radi Google te smo do sada više puta pisali o njihovom Projectu Ara, modularnom pametnom telefonu na kojem će korisnici jednostavno moći mijenjati različite module ovisno o njihovim potrebama (npr. kada im ne treba kamera, mogu izvaditi taj modul i staviti modul s još jednom baterijom ili zvučnikom), a iz ove su kompanije najavili kako će na jesen početi s isporukama verzije ovog telefona namijenjenog developerima, dok se konačna verzija ovog telefona i njegov početak prodaje očekuju tijekom sljedeće godine. 'Sada ćemo saznati ima li mjesta za još jednu mobilnu revoluciju', komentiraju iz Googlea, dok je novinar Wireda koji je imao prilike isprobati ovaj uređaj i popričati sa šefom projekta Rafom Camargom napisao kako bi Project Ara mogao biti telefon budućnosti, ali i kako bi mogao ostati samo dio nečije mašte. Trenutno su dostupni brojni moduli koje će korisnici moći mijenjati i dodavati na telefonu – baterija, kamera, zvučnik, a moći će se i zamijeniti ekran s e-ink ekranom koji troši puno manje baterije i omogućava ugodnije čitanje.

Iz Googlea očekuju kako bi developeri mogli razviti brojne druge zanimljive module poput baterije, projektora, modula za praćenje aktivnosti fitnessa i brojnih drugih stvari. Telefon koji će se pojaviti u prodaji imat će ekran dijagonale 5,3 inča, radit će na Androidu i, kada se izvadi iz kutije, moći će se koristiti kao i svaki drugi telefon, no brojni dostupni moduli koje će korisnici mijenjati ovisno o njihovim potrebama, omogućit će brojne opcije koje nisu dostupne na drugim telefonima.

Čini se da niti u Googleu još nisu sigurni kako će tržište, odnosno korisnici reagirati na ovakve telefone – hoće li ih zaista privući mogućnost mijenjanja modula (zbog čega ne bi trebali kupovati telefone svake dvije godine, već bi umjesto telefona s boljom kamerom ili baterijom mogli samo kupiti nove module), zbog čega bi i druge kompanije mogle početi s razvojem ovakvih uređaja ili će, poput npr. Googleovih naočala, Project Ara s vremenom pasti u zaborav.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti