Wall-E poslao slike s udaljenosti od milijun kilometara: Ove male točke su Zemlja i Mjesec

NASA je nedavno lansirala svemirsku letjelicu i dva mala satelita na Mars, a fotografije koje je poslao jedan satelit pokazuju nam veličinu Zemlje i Mjeseca s udaljenosti od oko milijun kilometara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2018. / 09:47

Zemlja i Mjesec (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

NASA je prije desetak dana u svemir lansirala letjelicu InSight ispred koje je put od kojih pola godine do konačne destinacije – Marsa, na koji bi trebala sletjeli 26. studenog. Zajedno s InSightom, NASA je u svemir poslala i dva mala satelita nazvana Mars Cube One, odnosno MarCo koji su postali najmanji sateliti koji su ikada prešli udaljenost veću od udaljenosti Mjeseca od našeg planeta.

Ovi sateliti opremljeni su i fisheye kamerama te je satelit MarCo-B, koji su znanstvenici koji su radili na ovom projektu nazvali Wall-E, 9. svibnja snimio prvu fotografiju koju je poslao nazad na Zemlju. Inženjeri iz tima MarCo postavili su ovu kameru kako bi snimke poslane sa satelita potvrdile pravilno otvaranje antena postavljenih na satelite.

Fotografija snimljena sa satelitom (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Fotografija koja je snimljena pokazuje da su antene na pravoj poziciji, što je inženjerima najvažnije, no pokazuje nam i još jednu vrlo zanimljivu stvar – dvije male točke. Veća je točka naš voljeni planet Zemlja, snimljen s udaljenosti od oko milijun kilometara, a ispod Zemlje jedva je vidljiva još manja točka – Mjesec.

Ovakvi mali sateliti, poznati i kao CubeSats, na početku su korišteni u edukaciji studenata, a danas su postali značajan komercijalni proizvod i prikupljaju brojne korisne podatke – od ruta brodova pa do promjene okoliša.
U ovoj misiji sateliti MarCo slat će informacije o InSight letjelici kada uđe u atmosferu Marsa i spusti se na površinu Crvenog planeta, pri čemu su antene na ovi satelitima ključne za prijenos informacija.

Izvor: NASA
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti