WHO: Nikad u povijesti nismo tako brzo istraživali cjepiva i to moramo moći iskoristiti za opću dobrobit

Pozvali su na uspostavljanje "svjetskog sustava razmjene patogenih agensa" kako bi se olakšala i ubrzala proizvodnja lijekova i cjepiva.

Hina | 13.11.2020. / 14:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pohvalio je u petak neviđenu brzinu kojom se vodila utrka za cjepivo protiv novog koronavirusa, ali je ujedno zatražio da svako "znanstveno postignuće" bude na dobrobit svih zemalja.

Nema nikakve sumnje da će cjepivo biti važno sredstvo za kontrolu pandemije i prvi rezultati kliničkih ispitivanja (Pfizera i BioNTecha) objavljeni ovog tjedna ulijevaju nam nadu, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na završetku godišnje sjednice WHO-a.

Manje od godinu dana otkad je ured WHO-a u Kini krajem prosinca 2019. izvijestio o pojavljivanju bolesti, američki laboratorij Pfizer i njemački BioNTech objavili su u ponedjeljak vijest da su proizveli cjepivo "djelotvorno u 90 posto slučajeva" protiv COVID-19, pokazuju prvi rezultati ispitivanja koja još nisu završena.

Nikada u povijesti istraživanje o cjepivu nije napredovalo tako brzo, istaknuo je glavni direktor WHO-a.

Istu brzinu i inovativnost moramo upotrijebiti kako bi se sve zemlje mogle okoristiti ovim znanstvenim postignućem, dodao je.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 1,28 milijuna ljudi, a više od 52 milijuna zaraženih službeno je potvrđeno od izbijanja epidemije, među kojima se danas barem 33,5 milijuna smatra izliječenima.

No ovaj broj dijagnosticiranih slučajeva odražava ipak tek dio stvarnog broja zaraženih. Neke zemlje testiraju samo teške slučajeve, druge se uglavnom koriste testovima za otkrivanje kontakata, a mnoge siromašne zemlje imaju tek ograničene kapacitete za testiranje.

Tedros je u petak izjavio da je pandemija pokazala da se što prije mora uspostaviti "svjetski sustav razmjene patogenih agensa i kliničkih uzoraka kako bi se olakšala što brža proizvodnja" lijekova, cjepiva i drugih terapija koji bi tako postali "svjetsko javno dobro".

Čelnik WHO-a je istaknuo da se takav "sustav ne može temeljiti na bilateralnim ugovorima i da se o njemu ne može pregovarati godinama".

Predlažemo novi pristup koji bi uključivao skladište patogenih agensa koje bi WHO čuvao u zaštićenom objektu u Švicarskoj, istaknuo je.

Dodao je da bi se razmjena patogenih agensa i drugih kliničkih uzoraka - u čemu WHO može pomoći - ipak organizirala na "dragovoljnoj" bazi i po mjerilima koja još treba utvrditi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti