WHO oduševljen otkrićem deksametazona kao lijeka za Covid-19: "Ovo su sjajne vijesti. Čestitamo Britancima"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je klinička testiranja koja su pokazala da je deksametazon, širokodostupanv tip korikosteroidnog lijeka, učinkovit u liječenju kritično oboljelih od Covid-19 bolesti.

Branimir Vorša | 17.06.2020. / 08:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"To je prvi lijek koji je pokazao da smanjuje smrtnost kod pacijenata oboljelih od Covid-19 i koji primaju kisik ili su na respiratoru... Ovo su sjajne vijesti i čestitam britanskoj vladi, Sveučilištu Oxford, kao i mnogim bolnicama i pacijentima koji su doprinijeli ovom spasonosnom znanstvenom otkriću", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef WHO-a.

Iz WHO-a dodaju kako su britanski znanstvenici predstavili tek preliminarne rezultate kliničkih testiranja te da u se toj organizaciji "vesele analizi punih podataka u narednim danima".

Prema navedenom istraživanju Sveučilišta Oxford, deksametazon dokazano smanjuje rizik od smrti kod pacijenata na respiratoru za 35 posto te za 20 posto kod pacijenata koji primaju kisik.

Velika Britanija je odobrila korištenje deksametazona u liječenju Covid-19 bolesti te tvrde da je to prvi lijek koji može izliječiti tu bolest.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti