WHO pozdravio odluku Facebooka da se bori protiv dezinformacija o cijepljenju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da pozdravlja odluku Facebooka da počne korisnike koji traže informacije o cijepljenju na Instagramu, Facebooku i drugim forumima usmjeravati prema znanstveno provjerenim činjenicama, a ne dezinformacijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2019. / 11:00

Cijepljenje (Foto: Getty images)

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om Facebook je obećao usmjeravati korisnike na "točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika" na stranici WHO-a, objavila je ta agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

"Velike digitalne tvrtke imaju odgovornost prema svojim korisnicima - osigurati da mogu pristupiti činjenicama o cjepivima i zdravlju", rekao je WHO u priopćenju.

"Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje, čime se mogu preokrenuti desetljeća napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti", dodaje. Smrtonosne zarazne bolesti poput ospica, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu se spriječiti cijepljenjem, kaže WHO.

Facebook je u izjavi potvrdio da "počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o cjepivima na Facebooku i Instagramu". Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o cijepljenju.

WHO kaže da je cijepljenje jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u povijesti javnog zdravstva i procjenjuje da cjepiva spašavaju najmanje 2 milijuna života svake godine u svijetu.

No dezinformacije o cjepivu posljednjih su se godina proširile po društvenim mrežama u mnogim zemljama - uključivo i tijekom velike kampanje sprječavanja dječje paralize u Pakistanu i imunizacije protiv žute groznice u Južnoj Americi.

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti