WHO upozorava: Još uvijek ne znamo kakve će biti dugoročne posljedice pandemije COVID-19 na djecu

Podaci pokazuju kako djeca obično obolijevaju od blažeg oblika, ali nije poznato ostavlja li COVID-19 kakve dugoročne posljedice na njihovo zdravlje.

Hina | 16.09.2020. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Potencijalno dugoročne posljedice COVID-19 još uvijek nisu poznate, osobito kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Ženevi.

Znamo da se djeca i adolescenti mogu zaraziti i da mogu zaraziti druge. Znamo i da ovaj virus može biti smrtonosan za djecu, no i da ona obično obolijevaju od blažeg oblika bolesti. Istaknuo bih da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 među djecom i adolescentima, rekao je prvi čovjek WHO-a, a prenosi Tass.

Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset posto registriranih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina.

Dodao je da je u svakom slučaju potrebno provesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od težih oblika COVID-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima.

Istaknuo je da potencijalno dugoročne posljedice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvijek nisu poznate.

I premda djeca uglavnom ne obolijevaju od težih oblika COVID-19, ona pate na druge načine, rekao je Ghebreyesus.

U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja cijepljenje poremećen u vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na činjenicu da milijuni djece širom svijeta mjesecima nisu pohađali nastavu, pojasnio je direktor WHO-a.

On smatra da bi, usred iznimno teških posljedica za djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebala biti posljednja opcija.

Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala biti privremena te bi se trebala uvoditi na lokalnoj razini i u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.

Sigurnost djece u školskim ustanovama nije samo zadaća škola, vlada ili obitelji, ona je istodobno zadaća svih nas, istaknuo je Ghebreyesus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti