WikiLeaksu ukinut PayPal account [UPDATE]

Wikileaks je tokom jutra bio nedostupan nakon što su njihovi DNS provideri EveryDNS.net prestali pružati uslugu. Sada je Wikileaks dostupan na novoj adresi Wikileaks.ch.

Zimo Zimo Zimo | 03.12.2010. / 12:10

WikiLeaksu ukinut PayPal account [UPDATE]

WikiLeaks prolazi kroz teška vremena. Prvo je raspisana tjeralica za Assangeom, kasnije im je ukinut server na Amazonu i u Francuskoj, te im je sad PayPal ukinuo račun preko kojeg su primali donacije.

[03.12.]

U petak 03.12. oko 11:25 Wikileaks.org bio je svima nedostupan, osim ukoliko ste upisali specifičnu IP adresu, koja je kružila Twitterom, ističe TheNextWeb.

Smatra se kako je preseljenje u Švicarsku stiglo nakon što je Julian Assange, osnivač Wikileaksa istaknuo kako će morati naći politički azil u toj zemlji, ističući kako je Švicarska uz Island najsigurnije mjesto za njegov rad.

[03.12.]Update:

Wikileaks je tokom jutra bio nedostupan nakon što su njihovi DNS provideri EveryDNS.net prestali pružati uslugu. Sada je Wikileaks dostupan na novoj adresi Wikileaks.ch.

Reuters je objavio kako francuska vlada traži način kako zabraniti mogućnost hostinga WikiLeaksa na serveru gdje se djelomično koristila ova usluga francuske kompanije OVH, nakon što je isti objavio 250,000 diplomatskih tajnih podataka. Podsjećamo, Amazon je izbacio WikiLeaks sa svojih servera jer je navodno kršio pravila korištenja hostinga.

“Molim vas da napravite sve što je moguće kako bi se osiguralo da ove internet stranice više nemaju hosting u Francuskoj” istaknuo je Besson, te nadodao da ovakva situacija nije prihvatljiva. “Francuska ne može omogućiti hosting internet stranicama koje krše tajnost diplomatskih odnosa te ugrožava ljude.”

[04.12.] Update 2

PayPal je suspendirao račun WikiLeaksa nakon što je SAD zaključio kako su aktivnosti WikiLeaksa kršenje zakona. PayPal nije bio kontaktiran od strane vladine agenecije, te je postupak pokrenuo sam, istaknuo je glasnogovornik tvrtke.

“PayPal je trajno zabranio korištenje računa WikiLeaksa radi kršenja odredba PayPal-a, u kojem se navodi da se naša usluga ne može koristiti za bilo kakve aktivnosti koje promiču, olakšavaju ili upućuju druge da se uključue u ilegalne aktivnost”, napisao je PayPal u svojem blog postu. “Obavijestitli smo vlasika računa o ovom potezu”.

Koji su sljedeći potezi SAD da sruše WikiLeaks?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti