Wikipedija blokirana u Kini ususret 30. obljetnici Tiananmena

Zbog osjetljive obljetnice vlasti u Kini pojačale su cenzuru, pa su tako odlučile blokirati i Wikipediju.

Martina Čizmić | 15.05.2019. / 13:44

Wikipedia (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Vlasti u Kini blokirale su Wikipediju, objavila je zaklada te internetske enciklopedije u srijedu, nekoliko tjedana uoči 30. obljetnice gušenja prodemokratskih prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmenu.

"U travnju je Zaklada Wikimedija utvrdila da Wikipedija više nije dostupna u Kini", kazala je glasnogovornica zaklade Samantha Lien u elektroničkoj pošti. "Nakon pomne analize internih pristupa mreži, možemo potvrditi da je Wikipedija blokirana na svim jezicima u Kini", dodala je Lien.

Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže blokirane su u Kini već godinama.

Pojedini sadržaji na Wikipediji s osjetljivim temama, poput prodemokratskih prosvjeda 1989. godine na trgu Tiananmen i u himalajskoj regiji Tibetu, već su odavno bili blokirani u Kini, no glavna stranica dosad je bila dostupna.

Sumnje u potpunu blokadu Wikipedije pojavile su se u travnju kada su se neki kineski korisnici žalili na društvenim mrežama da više nemaju pristup stranici.

Internetska stranica GreatFire.org, organizacija koja prati cenzuru interneta u Kini, otkrila je da je stranica blokirana od 23. travnja.

Kineska Kibernetička administracija, koja nadgleda cenzuru na internetu, nije imala komentara na navode.

Od 2015. godine Wikipedija na kineskom bila je blokirana "velikim vatrozidom" koji onemogućuje korisnicima da pristupe pojedinim stranim internetskim stranicama. Inačice na drugim jezicima i dalje su bile dostupne uz povremene smetnje.

Lien je naglasila kako nisu bili upozoreni, odnosno nije im objašnjeno zašto je stranica blokirana.

"Kada jedna zemlja, regija ili kultura ne može pristupiti globalnom dijalogu na Wikipediji, cijeli je svijet osiromašen", naglasila je Lien.

Internetske vlasti u Kini pojačavaju cenzure ususret velikim političkim događajima ili oko osjetljivih obljetnica.

Početkom lipnja bit će 30 godina otkako je kineska vojska upotrijebila silu kako bi suzbila prodemokratske prosvjede koji su se održavali na trgu Tiananmen u Pekingu. Kasnije ove godine Kinezi će proslaviti i 70. godišnjicu osnutka Narodne Republike Kine.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti