Windows 10 drži petinu tržišta nakon godine dana

Prošlo je godinu dana otkako je Microsoft u produkciju pustio Windows 10 operativni sustav

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 07.08.2016. / 09:38

Windows 10

Godinu dana nakon službene objave Windows 10 operativnog sustava koja se dogodila 29. srpnja 2015. objavljeni su novi rezultati udjela operativnih sustava na globalnom tržištu. Podatke je objavio analitički portal Net Market Share  i prema njima Windows 10 trenutačno drži otprilike petinu svjetskog tržišta operativnih sustava. Konkretno, "desetka" je na točno 21,13%, što je smješta na drugu poziciju. Vodeći operativni sustav je i dalje Windows 7 sa 47,01 udjela, što je zapravo pomalo iznenađujuće iz perspektive Redmonda koji je sve korisnike "nagovarao" da besplatno nadograde svoje starije operativne sustave na posljednju verziju. 

No, gotovo polovica korisnika je i dalje vjerna Windows 7 OS-u, za kojeg su mnogi skloni ustvrditi kako je riječ o najboljem i najstabilnijem operativnom sustavu koji je Microsoft ikada objavio. Na trećoj poziciji je i dalje umirovljeni, ali po svemu sudeći neuništivi Windows XP sa 10,34%, Windows 8 i Windows 8.1 tajedno imaju 9,89 udjela, Appleov Mac OS X je na 4,69, a neka od distribucija Linux operativnog sustava instalirana je na 2,33% svjetskih računala, ako je vjerovati podacima Net Market Sharea, koje mnogi uzimaju kao vrlo relevantne i pouzdane. Microsoft se nadao da će Windows 10 u godinu dana biti ako ne prvi operativni sustav, a ono vrlo brlizu, ali za sada se nije dogodilo. 

Inače, objavljena je i prva veća nadogradnja za Windows 10, prigodno nazvana Anniversary Update, za koju je popriličan broj korisnika izrazio nezadovoljstvo i kritike. Naime, prema njihovom iskustvu, nadogradnja traje predugo, događa se da modificira korisnička prava na pojedinim mapama i datotekama, pojavili su se problemi s "driverima" za pojedine uređaje...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti