Microsoft je učinio sve ili gotovo sve da bi Windows 10 ekspresno postao najpopularniji operativni sustav na svijetu. Ali, ne ide pa ne ide, “desetka” je još uvijek poprilično daleko od vodeće pozicije koju uvjerljivo drži nepoderivi Windows 7, koji većina korisnika očigledno smatra uvjerljivo najboljim. Istina je da su Windowsi ukupno gledajući najdominantniji operativni sustav na svijetu, što se vjerojatno nikada neće promijeniti, ali istina je i kako su u Redmondu očekivali da će Windows 10 osvojiti veći dio na tržištu nego što pokazuju posljednji podaci.

Prema analitičkim izvještajima kompanije Market Share, koja je obradila osam mjeseci 2017. godine, Windows 7 najpopularniji je i vodeći s 48,64% ukupnog udjela na tržištu operativnih sustava. Slijedi ga Windows 10 sa 26,39% dok je na trećem mjesto odavno umirovljeni, ali još uvijek poprilično živahni Windows XP sa 7,14%. Windowsovu dominaciju među vodećom petorkom zaključuje Windows 8.1 koji drži 6,65% tržišta, dok je na petom mjestu Appleov Mac OS X 10.12 čiji se udio zaključno s kolovozom zaustavio na 3,27%.

Mnogi se pitaju u čemu je tajna operativnog sustava Windows 7, odnosno zbog čega Windows 10 nema veći udio na tržištu ako već nije prvi, ali stvar je zapravo vrlo logična i lako objašnjiva. Windows 7 prema mnogima je najstabilniji i najbolji operativni sustav iz Microsoftove ergele, koristi ga ogroman broj pojedinaca, ali i tvrtki, javnih ustanova… Ktome, korisnici sasvim logično ne žele mijenjati ono što ih dobro služi i s čim nemaju problema, pogotovo ako govorimo o kućnim korisnicima koji nisu previše informatički “potkovani”.

A i Microsoft je možda sam sebi napravio probleme sa svojedobno poprilično agresivnom kampanjom i nastojanjima da pod svaku cijenu Windows 7 i sve ostale inačice budu zamijenjene operativnim sustavom Windows 10. Za sada je “sedmica” uvjerljivo najpopularnija, a takvo će se stanje sasvim sigurno zadržati još neko vrijeme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju