Nakon smrti jednog od osnivača Applea Stevea Jobsa, brojni analitičari i investitori bili su zabrinuti za budućnost kompanije jer su bili uvjereni kako nitko neće moći uspješno zamijeniti jednog od najvećih tehnoloških vizionara koji je Apple spasio od bankrota i učinio ga jednom od najvećih i najpopularnijih kompanija na svijetu. Larry Ellison iz Oraclea tako je 2011. tvrdo je kako ova kompanija u razdoblju nakon Jobsa neće biti niti približno uspješna kao što je bila dok je na njenom čelu stajao Steve Jobs, no u pet godina od Cookovog preuzimanja kompanije, Apple je postao kompanija s najvećom tržišnom vrijednosti u povijesti (iako je njena vrijednost od tada smanjena, Apple je i dalje najvrjednija kompanija na svijetu), a usprkos lošijim rezultatima u posljednja dva kvartala, Apple i dalje prodaje milijune telefona i ostvaraju milijarde dolara profita tijekom svakog kvartala.

Od kada je Cook preuzeo kompaniju njeni godišnji prihodi porasli su sa 108 milijardi dolara u 2011. na čak više od 230 milijardi tijekom prošle godine, koja je bila najuspješnija u povijesti kompanije. Jedna od osoba koja nije pesimistično gledala na Appleovu budućnost 2011. godine bio je Steve Wozniak koji je zajedno s Jobsom osnovao ovu kompaniju te je tada svima poručio da, prije nego unaprijed osude Cooka na neuspjeh, sačekaju par godina jer će se tek onda moći vidjeti pravi rezultati i smjer kojim ide kompanija. Woz je posebno pohvalio Cooka zbog načina na koji je riješio nedavni slučaj u kojem je FBI od Applea zatražio otključavanje iPhonea terorista (takva metoda ugrozila bi privatnost svih korisnika njihovih telefona) te je rekao kako se zbog toga 'divi Timu Cooku' jer je pokazao kako su kompaniji najvažniji njeni korisnici i njihova privatnost.

Wozniak se osvrnuo i na trenutne Appleove probleme – smanjenu prodaju iPhonea u posljednja dva kvartala i djelomično razočaranje prodajom Appleovog sata te je napomenuo kako je prodaja iPhonea i dalje velika te borba na tržištu pametnih telefona nije sprint, nego maraton. Dodao je kako je njihov brand 'baziran na dugogodišnjem nasljeđu ljudi koji su zadovoljni njihovim proizvodima', što se nastavilo i pod Cookom jer Apple u posljednjih pet godina 'nije napravio loš i ružan proizvod'. Što se budućnosti tiče, Wozniak je podsjetio kako je Apple svoje proizvode uvijek razvijao u tajnosti (što se ipak ne može reći za razdoblje od zadnjih nekoliko godina) te je uvjeren kako se trenutno 'svašta događa' u kompaniji.  

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju