WWDC 2015: Apple otkrio softverske novitete iz svoje radionice

Kao i svake godine, WWDC je i ove u San Franciscu okupio brojne developere i zaljubljenike u Appleovu tehnologiju. Radi se o eventu na kojem Apple...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 08.06.2015. / 21:14

WWDC 2015: Apple otkrio softverske novitete iz svoje radionice

Kao i svake godine, WWDC je i ove u San Franciscu okupio brojne developere i zaljubljenike u Appleovu tehnologiju. Radi se o eventu na kojem Apple predstavlja novitete na kojima su radili od prethodnog WWDC-a, a sve je počelo u 19 sati po našem vremenu. Ukratko, Apple je otkrio novu verziju OS X-a koji od sada dolazi pod nazivom El Capitan, novi iOS 9 koji od sada podržava multitasking, a pričalo se i o novitetima vezanim uz Apple Pay uslugu. Ima toga dosta, pa krenimo redom...

Prva tema ovogodišnje konferencije bio je novi, već spomenuti, Mac OS X, a radi se o nasljedniku trenutno dominantnog Yosemitea kojeg su Appleovci odlučili nazvati "El Capitan" po jednoj poznatoj stijeni u Yosemite parku. Novi OS X donosi nam nekoliko noviteta vezanih uz funkcionalnost, a tu se misli na mogućnost pričvršćivanja ili "pinnanja" omiljenih web mjesta uz lijevi kut preglednika što omogućuje lakši pristup omiljenim web mjestima. Predstavljeno je i nekoliko novosti vezanih uz pretragu datoteka pa tako Spotlight tražilica od sada razumije upite. Upišete li na primjer "fotografije koje sam pohranio prošli tjedan" u Spotlight, pretraživač će izbaciti sve fotografije koje odgovaraju tom filtru. 



Što se tiče El Capitana, vrijedi još istaknuti i podršku za geste, novi način upravljanja programima odnosno prozorima, ali i poboljšane performanse vezane uz fluidnost i grafiku, tj. gaming. Apple je na prošlogodišnjem WWDC-u predstavio Metal, sustav za koji kažu da stvara novo iskustvo u igranju igrica koristeći maksimum od procesora, toliko da ubrzava i do 10 puta rad s grafikom, a ove godine je dobio pojačanje u obliku OpenGL i OpenCL-a. 

Predbilježba za El Capitan će u verziji namijenjenoj developerima biti dostupna već danas, dok prva javna beta stiže u srpnju. Za sve ostale korisnike koji ne žele uživati u friškim bugovima i neugodnostima, službena nadogradnja najavljena je za jesen.

Predstavljen je i iOS 9 koji se za razliku od svog prethodnika više fokusira na unaprjeđenje Sirija i umjetnu inteligenciju pa bi tako Siri u novoj devetki trebao bolje detektirati upite i pametnije organizirati događaje. Spomenut je i novi API za tehnologiju pretraživanja, što bi trebalo razveseliti developere. Također su istaknuli kako je sva povijest pretraživanja u potpunosti anonimna tako da nema brige vezane uz privatnost, no svejedno - opreza nikad dosta. Apple Pay se može pohvaliti ugovorima s nizom novih trgovačkih lanaca u SAD-u pa bi tako od sada trebao podržavati preko 250 tisuća trgovina, a usluga stiže i u Ujedinjeno Kraljevstvo i njihov sustav javnog prijevoza, poznati "tube".

Sve korisnike iPada s novim iOS-om dočekat će nova, prilagođenija, tipkovnica koja će se moći pretvoriti u trackpad u trenutku kada korisnik počne koristiti dva prsta, a vrijedi istaknuti i multitasking. Sve navedeno će biti dostupno i na starijim modelima Appleovog tableta, dok će multitasking biti podržan tek na iPadu Air 2. Ima i dobrih vijesti vezane uz trajanje baterije - naime, iOS 9 bi korisnicima iPhonea od sada trebao omogućiti i do tri sata dužu autonomiju. Pričalo se tu i o watchOS-u, Apple Musicu i nadogradnjama predinstaliranih aplikacija, no vrijedi pričekati jesen kada će svi najavljeni noviteti isplivati u ruke korisnika.

Na kraju je Tim Cook zahvalio developerima na njihovom sudjelovanju u izgradnji App Storea koji se može pohvaliti s preko 100 milijardi preuzetih aplikacija, zbog čega su upravo developeri ti koji zaslužuju pažnju i priznanje, zaključio je Cook.

Foto: engadget
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti