Xiaomi najavio još jedan revolucionaran koncept mobitela: Nema niti jedan utor, niti jednu tipku, a zaslon mu je "proširen do vječnosti"

Smartphone uređaj toliko pametan da nema rubove, nema utore za priključke i nema niti jednu upravljačku tipku na sebi. Ne, nije riječ o novom Samsungovom ili Appleovom uređaju, riječ je o konceptu koji stiže iz Xiaomija.

Branimir Vorša | 05.02.2021. / 13:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svijet je dobio svoj prvi smartphone uređaj sa zakrivljenim takozvanim vodopadnim zaslonom. Uređaj je najavljen iz kineske tvrtke Xiaomi i zasad nema svoj poseban naziv, no ono što ima jest zaslon koji omata sve četiri strane mobitela, izuzevši same kuteve uređaja.

 Kut vodopadnog zaslona na rubovima iznosi 88 posto, a obzirom da prekriva sva četiri ruba mobitela, to znači da uređaj nema niti jedan utor, kao ni gumb.

Iz Xiaomija tvrde da je zamisao bila proširiti ograničenja zaslona prema vječnosti te omogućiti istinski, bezutorski dizajn.

Ipak, za one kojima se već i malo zakrivljeni zasloni ne sviđaju kod smartphone uređaja, ovaj uređaj vjerojatno zvuči kao noćna mora. Isto vrijedi i za sve koji se žale na nedostatak upravljačkih tipki ili utora (pogotovo za slušalice).

Iz Xiaomija tvrde da taj uređaj već postoji i da su ga u toj kompaniji već isprobali. Isto tako tvrde da je zaslon rezultat "nebrojenih otkrića u tehnologiji savijanja i laminiranja stakla" te da sam uređaj predstavlja ukupno čak 46 revolucionarnih patenata.

Ova najava dolazi tjedan dana nakon još jedne pomalo nestvarne najave iz Xiaomija o Mi Air Charge uređaju za punjenje smartphone uređaja za kojeg iz te tvrtke tvrde da predstavlja istinsko wireless punjenje uređaja.

Podsjetimo i da je Xiaomi 2019. godine predstavio tad jednako revolucionaran Mi Mix Alpha uređaj, koji je imao zaslon koji omata gotovo čitav uređaj, no taj uređaj na koncu ipak nije pušten na tržište. Slična sudbina možda čeka i ovaj, trenutno bezimeni uređaj.

Xiaomi će 8. veljače najaviti i svoj najnoviji flagship uređaj Mi 11, koji je nasuprot netom navedenih inovacija, poprilično konvencionalne prirode.

Xiaomi je treći najveći proizvođač mobitela u svijetu, a američko ministarstvo obrane je sredinom siječnja tu tvrtku proglasilo kineskom komunističkom vojnom kompanijom, što znači da je Xiaomi postao ranjiv na izvršnu odluku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koja zabranjuje američkim kompanijama ulaganja u takve kompanije. To bi moglo natjerati američke kompanije i druge američke investitore da se povuku iz poslovanja s Xiaomijem 11. studenoga 2021. godine, ali i uzrokovati velike probleme za sam Xiaomi.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti