Xperia XZ1 i XZ1 Compact: Sony predstavio nove pametne telefone

Za razliku od konkurencije, Sony se odlučio za telefone s manjim ekranima (4,6 i 5,2 inča), a radit će na Androidu 8.0 Oreo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.09.2017. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sony je jučer predstavio dva nova telefona iz serije Xperia – Xperia XZ1 i XZ1 Compact koji bi se na tržištu trebali pojaviti tijekom ovog, odnosno sljedećeg mjeseca. Model XZ1 dolazi s ekranom dijagonale 5,2 inča (riječ je o 1080p HDR ekranu), dok kompaktni model ima manji ekran niže rezolucije (720p), a oba telefona pokreće Snapdragon 835 procesor, imaju 4GB RAM-a, bateriju kapaciteta 2700 mAh, vodootporni su i zaštićeni Gorilla Glassom 5. Također, kada se pojave na tržištu, oba će modela raditi na najnovijoj verziji Androida 8.0 Oreo te će biti među prvim telefonima na svijetu koji rade na ovom OS-u.

Model XZ1 ima više prostora za pohranu podataka u odnosu na model Compact – 64 GB, dok Compact ima 32 GB, a oba modela imaju utor za microSD memorijske kartice (korisnici XZ1 taj utor mogu iskoristiti i za drugu SIM karticu). Iz Sonyja kažu kako je manji model jedini premuim kompaktni telefon na svijetu jer svi ostali modeli sa Snapdragonom 835 imaju veće ekrane.

Oba modela imaju i Sonyjev sustav kamere Motion Eye sa senzorom od 19MP i opcijom prediktivnog fotografiranja (snima fotografiju i prije pritiska tipke za snimanje kako korisnici ne bi propustili trenutke) – osim snimanja videozapisa u 4K rezoluciji, kamera od 19 MP može snimati i "super usporene" 720p videozapise pri brzini od 960 fps. S prednje strane nalazi se 13MP kamera na modelu XZ1, dok manji model dolazi s kamerom od 8 MP. Još jedna zanimljivost kamere na modelu XZ1 jest 3D skeniranje – objekt se skenira putem kamere i snimi na telefon kao 3D fotografija koja se onda može poslati na 3D printer. Također, Sony ovu opciju namjerava koristiti i u igrama pa će gejmeri moći koristiti vjerne 3D slike kao avatare.

Za razliku od većine premiuim smartphonea predstavljenih ove godine, novi Sonyjevi telefoni nemaju ekran koji se proteže od ruba do ruba, a zanimljivo je da američki modeli neće imati senzor za otiske prstiju, dok će modeli koji će se isporučivati na drugim svjetskim tržištima imati ovaj senzor. Cijena većeg modela iznosi 699 dolara i na američkom tržištu bit će dostupan od 19. rujna, dok će se početkom listopada u prodaji pojaviti i kompaktna verzija koja će biti sto dolara jeftinija.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti