Yahoo pod istragom zbog krađe podataka

Istraga je pokrenuta zbog navodnog tajenja ključnih podataka od dioničara.

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.01.2017. / 06:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) otvorila je istragu protiv Yahooa kako bi utvrdila je li ranije trebao obavijestiti investitore o dvije ozbiljne krađe podataka, piše Wallstreet Journal pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

SEC je u prosincu od tehnološke kompanije zatražio dokumentaciju vezanu uz cyber napad, a prema američkom zakonu, kompanije-žrtve takvih napada dužne su što prije dostaviti informacije jer takvi napadi obično utječu na vrijednost akcija kompanije.

Yahoo je u rujnu priopćio da su hakeri 2014. godine ukrali osobne podatke preko 500 milijuna korisnika, a u prosincu je priznao još jedan napad koji datira iz 2013. godine, a koji je pogodio više od milijardu korisnika.

Istraga SEC-a fokusira se na pitanje zašto je kompaniji Yahoo trebalo nekoliko godina da otkrije napade iz 2013. i 2014. godine te želi utvrditi zašto uprava kompanije, iako je još 2014. bila upoznata s ranjivošću vlastitih sustava i činjenicom da je netko neovlašten u njih upao, nije o tome pravovremeno izvijestila svoje dioničare i burzu. Iz SEC-a su zatražili sve dokaze koji idu u prilog tome da je Yahoo imao dobar razlog zadržati ove informacije za sebe.

Yahoo je trenutno u procesu prelaska u ruke telekomunikacijske kompanije Verizon.

Izvor: TheNextWeb

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti