YouTube Shorts sve je popularniji i to je veliki problem za - YouTube

Googleov videoservis predstavio je kratki format videozapisa kao odgovor na TikTok, no time su naišli na neočekivane probleme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2023. / 11:28

Gledanje YouTubea (Foto: Getty Images)

YouTube protiv YouTubea - tako bi nekako mogli nazvati situaciju u kojoj se našla najveća i najpopularnija platforma za videozapise na svijetu. A ta situacija je takva da dio starijeg menadžmenta u ovoj kompaniji strahuje kako su pred YouTubeom teški dani te da kompanija samu sebe uništava. Uzroci su zanimljivi i vezani su uz - TikTok.

Gledanje YouTubea YouTube dobiva novu opciju baziranu na umjetnoj inteligenciji

Kineska društvena mreža svijet je osvojila kratkim i viralnim videozapisima te se pokazalo da postoji veliki interes korisnika za takvim oblikom sadržaja. TikTok se pokazao toliko popularnim da su njihov format kratkih videozapisa počele kopirati i najveće društvene mreže - od Instagrama koji je predstavio Reelse do YouTubea koji je predstavio Shorts.

I upravo u Shortsu leži problem YouTubea, ali ne zbog toga što ovaj format kraćih videozapisa nije popularan, već upravo suprotno, zato što postaje sve popularniji.

Naime, poslovni model YouTubea baziran je na dužim videozapisima tijekom čije se reprodukcije gledateljima prikazuju reklame, a od tih oglasa kompanija zarađuje novac. Ako sve više korisnika na YouTubeu bude gledalo Shortse, umjesto duže videozapise, to znači da će se korisnicima prikazivati manje reklama, što znači i - manje novaca za kompaniju.

Brojni su razlozi zbog kojih je kratki format videozapisa pa time i Shorts, postao popularan. Korisnici na njih troše manje svog vremena (što je danas iznimno bitno jer im je dostupna golema količina sadržaja), kreatori kažu kako se putem njih bolje povezuju s pratiteljima, a i riječ je o formatu koji je prvenstveno prilagođen za mobilne uređaje, što je veliki plus jer je mnogima mobitel tijekom dana više vremena u ruci, nego što je u džepu ili na stolu.

Također, iako kreatori dobivaju manju udio u zaradi od reklama od Shortsa u odnosu na YouTube (55 u odnosu na 45 posto), takav im je oblik videa često zanimljiviji jer zahtijeva puno manje vremena za pripreme, istraživanje i snimanje, a najbolji kreatori ionako zarađuju i od brendova i sponzora.

TikTok, ilustracija TikTok kreće s promjenama kako bi bolje konkurirao Instagramu i Facebooku

Bit će zanimljivo vidjeti kako u YouTubeu misle riješiti ovu situaciju te kako će pokušati izvući najbolje od oba svijeta - zadržati gledatelje uz YouTube i videozapise dugog trajanja, ali i dalje razvijati svoj format kratkih videa kao konkurenciju TikToku. Prema nekim nagađanjima, Google bi čak mogao izdvojiti Shorts u odvojenu aplikaciju ili će krenuti s još većom monetizacijom Shortsa kako bi nadoknadili gubitak novaca od manje oglasa koji se prikazuju na YouTubeu.

Izvor: Tech Radar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti