Za 10 godina, polovica današnjih zanimanja će nestati!

Prije nekoliko dana, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo kako “moramo pažljivo predvidjeti potrebu budućih zanimanja,

Saša Fišter sasa@zimo.co | 08.11.2014. / 10:36

Za 10 godina, polovica današnjih zanimanja će nestati!

Prije nekoliko dana, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo kako “moramo pažljivo predvidjeti potrebu budućih zanimanja,

znanja i vještina”, u prevedenom smislu, eksponencijalno se smanjuje broj radnih mjesta.

Razlog tome je ubrzan razvoj tehnologije koja zamjenjuje sve više ljudi. Primjerice, u tvornici Tesla automobila rade roboti, više manje, a taj trend prate i sve ostale velike kompanije. Razlog tome je što se roboti ne umaraju, mogu raditi 24 sata i nemaju beneficirani radni staž. Oni rade sa savršenom točnošću i besprijekorno, što je kod čovjeka teško dostižno.

Činjenica jest da sve više robota preuzima poslove ljudi, ili s druge strane sve više poslova preuzima umjetna inteligencija.

Istraživanje pod nazivom ‘Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace’ pokazuje kako će čak 50% zanimanja potpuno nestati do 2025. godine. Istraživanje je provela tvrtka CBRE i kineski Genesis nad 220 ispitanih stručnjaka, poduzetnika i mladih ljudi iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

“Novi poslovi zahtijevat će kreativnu, društvenu i emocionalnu inteligenciju i sam utjecaj umjetne inteligencije. Takvi će poslovi neizmjerno više ispuniti današnja radna mjesta.”

Istraživanje predviđa kako će klupe i stolovi postati zastarjeli, ne zato jer ne služe ničem, nego za njih neće biti potrebe. “U idućih 15 godina vidjet ćemo revoluciju u načinu kako radimo, planiramo i razmišljamo o radnom prostoru.”

Iz CBRE-a poručuju kako je puno mogućnosti već dostupno, te kako oni koji ih koriste, te oni koji će ih brzo primijeniti imat će prilično veliku prednost na konkurencijom.

Foto Steve Jurvetson - Flickr: Tesla Autobots

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti