Za one koji ne vole mikrobe: Ovi antibakterijski telefoni mogu izdržati pranje sapunom i izbjeljivačima

Pametni telefoni mogu biti i 10 puta prljaviji od WC školjke, ali baš i nisu napravljeni za pranje u vrućoj vodi ili dezinfekciju.

Martina Čizmić | 20.05.2021. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Htjeli mi to priznati ili ne, ali naši su pametni telefoni leglo bakterija. Stalno ih držimo u rukama, prislanjamo uz lice, ostavljamo na najrazličitijim mjestima, a o odlasku na toalet s pametnim telefonom u rukama, nećemo ni spominjati. 

Prema studiji objavljenoj u akademskom medicinskom časopisu Germs 2017. preko 17 000 bakterija pronađeno je na mobitelima te je mobitel u džepu 10 puta prljaviji od WC školjke.

Koliko to može biti problematično, najbolje smo shvatili tijekom pandemije koronavirusa, kad je preporuka bila da se sve površine redovito dezinficiraju.  No, kako dezinficirati pametni telefon, a da ga pri tome ne oštetimo?

U Bullitt Groupi, koja proizvodi Cat pametne telefone, taj su problem riješili na zanimljiv način. Napravili su pametne telefone koji ne samo da su antibakterijski, već ih se može i prati. 

Cat S42 H + i Cat B40 prvi su potpuno antibakterijski robusni mobilni uređaji, na kojima je primijenjena napredna antimikrobna zaštita proizvoda koja postavlja novi higijenski standard za budućnost mobilnih telefona.

Tako Cat S42 H + (Hygiene Plus Innovation) ima poboljšanu antimikrobnu zaštitu proizvoda ugrađenu u njegovo kućište, što ga čini prvim potpuno i trajno antibakterijskim telefonom. Svaka vanjska komponenta robusnog tijela uređaja pomiješana je tijekom proizvodnog procesa s antimikrobnim aditivom tehnologije srebrnih iona nazvanim Biomaster kako bi pomogla u borbi protiv bakterija. Testiran prema međunarodnoj normi ISO 22196, dokazano je da to aktivno antimikrobno sredstvo sprječava replikaciju stanica bakterija za preko 80% u roku od 15 minuta i 99,9% u roku od 24 sata.

Ovaj je vodootporni telefon certificiran prema IP68 i IP69 što znači da se može u potpunosti potopiti u toplu sapunicu i neprestano prati. Podvrgnut je ekstremnim testiranjima s izbjeljivačima čak 3000 puta, te se nesmetano koristio u okolini s kemijskim smjesama poput raznih sanitarija. Zajedno, ova kombinacija inovacija postavlja novi standard u higijenskom dizajnu telefona.

Osim toga, opremljen je baterijom od 4,200 mAh, zaslonom veličine 5,5" HD+ osjetljivim na dodir, 3GB RAM-a i 32 GB prostora za pohranu, a pokreće ga 
Mediatek Helio A20 MT 6761D chipset, 1.8GHz četverojezgreni procesor. Tu je još i 13MP stražnja kamera te 5MP prednja kamera.

Uz njega, tu je i Cat B40, pametni telefon namijenjen profesionalcima.  Uključujući IP68 i IP69 Ingress Protection and Hygiene Plus inovacije, sve njegove vanjske komponente su također pomiješane s antimikrobnim dodatkom na bazi srebrnih iona za izuzetnu obranu od mikroba (ISO22196).

Cat B40 dolazi sa 1800mAh Lithium Ion baterijom koja se ne može izvaditi, mali 2.4" QVGA zaslon, prostor za pohranu koji se može proširiti do 32 GB, svjetiljku koja baca svjetlo jačine 100+ lumena, a može raditi na temperaturama od -25°C do 55°C.

Cat S42 H + i Cat B40 pametni telefoni biti će dostupni u Hrvatskoj u zadnjem kvartalu 2021. kada će biti i formirane cijene za njih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti