Za polaganje vozačkog ispita bit će potrebno i poznavanje navigacije

Prilikom polaganja vozačkog ispita u Velikoj Britaniji vozači će koristiti navigaciju i ispitivačima dokazati kako mogu pratiti upute s GPS uređaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.04.2017. / 08:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Papirnate karte za navigaciju za većinu su vozača odavno postale prošlost te danas sve veći broj vozača koristi satelitsku navigaciju – ili putem posebnih GPS uređaja ili putem mobilnih telefona. Umjesto gubljenja po nepoznatima kvartovima i novim gradovima, danas nam je za snalaženje i pronalaženje adrese dovoljan samo pametni telefon i aplikacija poput Googleovih ili Appleovih karata.

No, kako sve veći broj ljudi koristi navigaciju, u agenciji koja je zadužena za testove za polaganje vozačkih ispita i licenciranje instruktora (Driving and Vehicle Standards Agency – DVSA) odlučili su poznavanje satelitske navigacije uključiti u dio ispita kojeg je potrebno položiti za dobivanje vozačke dozvole. Promjene u polaganjima vozačkih ispita koje će u Velikoj Britaniji primijeniti od prosinca ove godine sada će uključivati više situacija s kojima se vozači suočavaju u svakodnevnom životu, a kako oko polovice vozača u ovoj zemlji koristi navigaciju, u DSVA žele provjeriti kako vozači mogu sigurno koristiti GPS te da ih ovi uređaji neće ometati u vožnji. Ispitivači će vozačima koji polažu ispit 'na siguran i odgovarajući način' postaviti GPS uređaj u automobil i odrediti rutu kojom će se kretati tako da će vozači morati samo pratiti upute s ovog uređaja i voziti prema njima.

Ministar prometa u Velikoj Britaniji Andrew Jones rekao je kako polaganje vozačkog ispita i testovi moraju biti relevantni i u 21. stoljeću te je naveo korištenje satelitske navigacije kao jedan od primjera prilagodbe novim uvjetima i tehnologiji.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti