Za svaki slučaj: Windows 10 će se “sakriti” na vaše računalo čak i ako ga ne želite

Poprilično neugodnu priču “provalio” je The Inquirer čiji su novinari “prokazali” Microsoft, koji će pak vjerojatno neke stvari morati mijenjati…

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 17.09.2015. / 10:37

Windows 10

Iz Redmonda su se pohvalili kako je već prvog mjeseca njihov Windows 10 instaliran na čak 75 milijuna računala, što je doista respektabilna brojka. Naravno da je većina korisnika odmah pohitala preuzeti i instalirati “desetku” na svoja računala, poglavito zbog aklamativnog nezadovoljstva “osmicama”, ali postoji dobar dio onih koji, primjerice, na svojim računalima imaju instaliran Windows 7 OS, zadovoljni su i nemaju namjeru za sada instalirati Windows 10. Sustav “rezervacija” kojim je Microsoft nudio svojim korisnicima omogućavao je da odabarete kada ćete preuzeti Windows 10 i kada ćete ga instalirati na svoje računalo. Ili je barem tako izgledalo, jer po svemu sudeći, Windows 10 se “iskrca” na korisnička računala čak i kada to - niste zatražili nadogradnju!

Dio korisnika postao je sumnjičav kada su “čudnim čudom” nestajali gigabajti slobodnog prostora na njihovom disku. Kako se radi o, po svemu sudeći, naprednijim korisnicima, “istragom” su došli do saznanja da mapa pod nazivom $Windows.~BT skriva odgovore. Upravo u tu mapu Windows 10 “iskrca” između 3,5GB i 6GB instalacijskih datoteka, neovisno o tome jeste li rezervirali Windows 10 ili niste. Ni to nije dosta, pa se na “problematičnim” računalima Windows 10 uporno pokušava instalirati kod svakog startanja postojećeg operativnog sustava, instalacija se ne završi uspješno, pa su korisnici ljuti i frustrirani. Microsoft je na upit odgovorio kako “svi korisnici koji primaju automatska ažuriranja na svoja računala dobiju Windows 10 instalacijske datoteke (?!), za svaki slučaj, ako se odluče na nadogradnju”. Nismo baš sigurni da je ovo ispravan i korektan način, uostalom, u Microsoftu su najavili kako će analizirati ovakav način distribucije i pripreme za Windows 10, pa možda čak i promijeniti “politiku”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti