Zabava i edukacija za školarce: Provedite dio školskih praznika uz programiranje i robotiku!

Ljeto je vrijeme odmora, uživanja, kupanja i zabave, no tijekom praznika školarci slobodno vrijeme mogu iskoristiti i za edukaciju i stjecanje novih znanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2018. / 08:20

Ljetna škola može biti zabavna (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Bliži se ljeto, kada će školarci spremiti udžbenike i bilježnice u ladice i opustiti se do početka nove školske godine. Dio mladih vrijeme i slobodne dane provest će na moru u kupanju i uživanju na plažama, no osim za odmor i kupanje, ljeto se može iskoristiti i za učenje novih stvari.

Dva i pol mjeseca zaista je dugo razdoblje u kojem se može naći mjesta i za igru, kao i za edukaciju, a mi smo istražili kako bi ove praznike i dio slobodnog vremena mogli provesti najmlađi zaljubljenici u tehnologiju koji žele znati nešto više o STEM-u, robotici, informatici i slično.

Digitalna ljetna škola i kamp

Za osnovnoškolce željne digitalnog znanja Algebra planira digitalnu ljetnu školu s predavanjima u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu te digitalni ljetni kamp u Omišu.

U ljetnoj školi mogu sudjelovati školarci od prvog do osmog razreda osnovne škole, a edukativni program prati posljednje digitalne trendove i aktualnosti prilagođene uzrastu djece. Program su osmislili predavači Algebrine Digitalne akademije te će se polaznici, među ostalim, naučiti tehnike 3D modeliranja, izrađivati mobilne i web-aplikacije te animirane videozapise.

Digitalni ljetni kamp u organizaciji Algebre održat će se u Omišu te će djeca steći različita digitalna znanja – upravljat će dronovima, programirati robote, ali i kupati se moru, uživati u igrama, druženju s vršnjacima i slično.

Zagreb

Za mlade ljubitelje robotike koji će prve tjedne praznika provesti u Zagrebu, Robokacija od 18. do 29. lipnja priprema ljetnu školu robokacije. Na predavanjima djeca će naučiti programirati vlastitu igru, sastaviti i programirati robota kroz teme iz svakodnevnog života te će moći izraditi vlastitu modernu lampu na pijesak i vlastitu konzolu.

Kamp (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Ljetni kamp za osnovnoškolce organizira iTrainer, kompanija koja pruža edukaciju za djecu i odrasle iz područja programiranja i robotike na Appleovim uređajima. iTrainer ljetni kamp održat će se u tri termina (od sredine i kraja lipnja do početka srpnja) te će mali kreativci programirati, snimati, koristiti aplikacije Keynote i Pages za prezentacije i izradu scenarija, naučiti videomontažu putem iMoviea, naučiti osnove programiranja, robotike itd.

Udruga Gradionica prije odlaska na more (od 18. do 21. lipnja) za djecu organizira nekoliko tečajeva – WeDo 2.0 robotika, tečaj o obnovljivim izvorima energije i EV3 izazov u svemiru na kojima će školarci, osim o robotici, naučiti rješavati "svemirske izazove" te saznati nešto o obnovljivim izvorima energije.

Korak do znanosti organizira ljetni STEaM kamp za djecu STEaM Summer koji će se održati u više termina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Program je namijenjen djeci od 6 do 12 godina, a na službenoj internetskoj stranici kažu kako će kamp biti ispunjen raznovrsnim aktivnostima kojima će temelj biti eksperimenti, korištenje i kreiranje jednostavnih tehnoloških alata te uporaba inženjerskih rješenja za izradu izuma i naprava.

Laboratorij zabave također organizira STEM aktivnosti te je kraj kolovoza vrijeme za STE(A)M tjedan i učenje osnova znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike, a sve na zabavan način, uz praktične radionice i kreativne izazove.

Početkom srpnja i Programerko će održati radionicu programiranja u Scratchu koja je namijenjena djecu od 7 do 12 godina.

Split

Za Splićane, Split Tech City, u suradnji s članovima i partnerima ovo ljeto planira radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce – konkretan koncept i termin radionica znat će se uskoro pa vam savjetujemo praćenje internetske i Facebook stranice Split Tech Cityja.

Osnovnoškolci će krajem srpnja i početkom kolovoza u Splitu moći provesti u Ljetnoj tvornici znanosti koja će se nešto ranije održati i u Samoboru.

Udruga Zvjezdano selo Mosor ove godine u tri termina za učenike osnovnih i srednjih škola organizira ljetne škole tehničkih aktivnosti u objektu Zvjezdano selo Mosor, a radionice obuhvaćaju teme poput digitalne fotografije, programiranja i robotike, modelarstva itd.

Rijeka

U Rijeci će se tijekom ljeta održati tradicionalni program Ljeto na Školjiću u organizaciji Centra tehničke kulture Rijeka – u suradnji s brojnim organizacijama za ovo su ljeto pripremljene brojne radionice i događanja koje će školarcima obogatiti praznike. Od male ljetne škole astronomije preko radionica digitalne fotografije, videoradionice, grafičkog dizajna i 3D modeliranja pa do programiranja i micro:bita.

STEM (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Osnovnoškolci iz Rijeke u brojnim radionicama moći će uživati i u Domu mladih od 18. lipnja do 6. srpnja, a među inim, treba spomenuti radionice informatike, robotike, 3D printanja, videoradionice, fotoradionice itd.

Osijek

Učenicima osnovnih škola u Osijeku praznike će ispuniti Ljeto u domu tehnike koje će se održati od početka srpnja do kraja kolovoza. Među brojnim zanimljivim radionicama treba izdvojiti radionicu automodelarstva, sastavljanje i programiranje lego-modela, crtanje 3D olovkama, 3D modeliranje i printanje, zatim radionicu elektronike te školu letenja dronovima.

Također, u organizaciji Dokkice u Osijeku će se održati ljetni kamp programiranja i robotike za djecu od 1. do 4. razreda osnovnih škola u kojem će djeca učiti programirati u Scratchu, izraditi animirane videozapise, jednostavne igre, programirati robote, naučiti upravljati pametnim uređajima, radit će s micro:bit računalima itd.

STEM

Tijekom srpnja i kolovoza održat će se Activo Camp u Brodarici – riječ je o internacionalnom kampu s engleskim kao službenim jezikom za djecu između 7 i 17 godina u kojem se mogu birati različiti programi edukacije, uključujući i robotiku.

Ovog ljeta aktivan će biti i STEM auto, "bibliobus modernog doba" koji putuje po Hrvatskoj i održava besplatne radionice programiranja i digitalne pismenosti, a radionice služe kao poticaj djeci i mladima za rad u STEM područjima. U planu su dva ciklusa STEM auta – jedan početkom srpnja i jedan početkom kolovoza, a iz Croatian Makersa rekli su nam kako će tijekom tih ciklusa najvjerojatnije posjetiti središnju Hrvatsku.

Također, postoji mogućnost održavanja radionica i kampova tijekom ljeta, no za konkretne informacije o STEM automobilu i potencijalnim kampovima pratite Croatian Makers na Facebooku ili na službenoj stranici.

Zabava prije svega!

Nabrojili smo samo neke od radionica i kampova orijentiranih na tehnologiju koji će se tijekom sljedeća dva i pol mjeseca održati u Hrvatskoj i u kojima će učenici osnovnih i srednjih škola moći mnogo toga naučiti, zabaviti se te steći nova znanja i prijateljstva.

Programi su raznoliki i svatko će pronaći nešto za sebe / svoje dijete te je najvažnije da djeca razdoblje u kojem nema škole provedu u zabavi, kupanju, uživanju i učenju novih stvari uz druženje i igru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti