Zaboravite na ključeve, u budućnosti ćemo automobile otključavati mobilnim telefonom

Digitalni ključ uvelike bi olakšao posuđivanje automobila u rent-a-car agencijama, servisima za dijeljenje automobila, ali i tvrtkama koje imaju službena vozila koja vozi veliki broj ljudi.

Martina Čizmić | 22.06.2018. / 10:38

Digitalni ključ (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Mobilni telefoni razvili su se iz telefona koji nam omogućuje razgovore u pokretu, do osobnog asistenta bez kojeg više ne možemo zamisliti svakodnevni život.

Sad proizvođači automobila žele dodati još jednu ulogu tom uređaju koji svi imamo u džepovima ili torbicama - ulogu ključa za automobil.

Mogućnost otključavanja automobila pametnim telefonom nije ništa novo (vlasnici Teslinog Modela 3 i nekih modela Audija koriste se upravo tim sustavom). No, do sad nije bilo dogovorenog standarda koji bi bio ujednačen među proizvođačima automobila i pametnih telefona.

Car Connectivity Consortium, konzorcij koji okuplja velike proizvođače pametnih telefona i automobila uspio je dogovoriti i objaviti Digital Key 1.0 - standard koji bi vlasnicima automobila trebao omogućiti da preuzmu virtualni ključ kojim bi mogli otključati svoje vozilo, pokrenuti motor pa čak i podijeliti ključ s nekim drugim.

Konzorcij se u razvoju tehnologije, prije svega, fokusirao na sigurnosne aspekte cijelog sustava. Tako će proizvođači automobila koristiti siguran sustav kako bi poslali digitalni ključ na pametni telefon korisnika koji će potom koristeći NFC otključati automobil kad dođe u njegovu blizinu.

Digitalni ključ, za razliku od nekih ključeva za udaljeno otkrljučavanje, ne može otključati automobil ako se nalazite u kući ili uredu. To bi moglo onemogućiti kradljivce da udaljeno otključaju vaš automobi i jednostavno ušetaju u njega.

Iako ovaj dogovor unutar konzorcija znači korak naprijed za sve one koji redovito gube ključeve od automobila ili često mijenjaju automobile pa uzimaju krive ključeve, to ne znači da ćemo u neko skorije vrijeme moći zaboraviti na korištenje ključeva.

Proizvođačima će ipak trebati određeno vrijeme da usklade sve standarde i počnu ugrađivati takvu tehnologiju baš u sve automobile. No, već sama činjenica da su se Apple, LG i Samsung uspjeli dogovoriti s BMW-om, Audijem, Hyundaijem i Volkswagenom oko standarda, znači puno.

Standardiziranjem Digitalnog ključa koji odgovara našim sigurnosnim standardima, gradimo temelje za inovativne usluge na široj bazi, poručio je Ulf Warschat iz Audija.

Digitalni ključ uvelike bi olakšao posuđivanje automobila u rent-a-car agencijama, servisima za dijeljenje automobila, ali i tvrtkama koje imaju službena vozila koja vozi veliki broj ljudi.

Sad samo moramo pričekati da krenu u širu uporabu. I, naravno, sjetiti se ponijeti mobilni telefon sa sobom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti