Zabrinjavajuće razine urana i olova pronađene u urinu tinejdžera koji često piju cigarete

Sve više istraživanja označava vejpanje kao velik javnozdravstveni problem, no najnovija američka studija pridonosi i zabrinutosti za zdravlje adolescenata i tinejdžera koji vejpaju.

Branimir Vorša | 30.04.2024. / 15:38

Vejping
Vejping (Foto: Getty Images)

Nedavna studija američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Nebraski otkrila je alarmantne nove uvide u vezi s navikama pušenja tinejdžera. Tinejdžeri koji redovito vejpaju, posebno oni koji preferiraju slatke okuse, pokazuju više razine toksičnih metala, poput olova i urana, u urinu.

Studija, koja je uključivala 200 redovitih vejpera u dobi od 13 do 17 godina, istaknula je 30 posto povećanja olova i dvostruku količinu urana u usporedbi s povremenim vejperima. Unatoč nedostatku usporedbe vršnjaka koji ne vejpaju, uočeni trendovi izazivaju značajnu zabrinutost za zdravlje mladih.

Alarmantna rasprostranjenost vejpinga među tinejdžerima

Iako studija ne utvrđuje izravnu uzročnu vezu između vapinga i nakupljanja metala, prethodna su istraživanja dosljedno otkrivala toksične metale u aerosolima e-cigareta i tjelesnim tekućinama vejpera. Takvi metali predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje, osobito u razvojnim fazama.

E-cigareta Različita pravila: E-cigarete su zabranjene u nekim državama, a u mnogima uopće ne postoji regulativa

Rasprostranjenost vejpinga među američkim tinejdžerima je alarmantna, s 10 posto srednjoškolaca u SAD-u koji koriste e-cigarete, a od toga njih gotovo 40 posto vejpa najmanje 20 dana u mjesecu. Proizvodi s okusom, osobito onim slatkim, dominiraju njihovim preferencijama, pridonoseći privlačnosti vejpanja unatoč potencijalnim zdravstvenim opasnostima.

E-cigarete, koje se reklamiraju kao pomoć za prestanak pušenja za odrasle, nenamjerno su navukle novu generaciju na nikotin. Pogrešno shvaćanje da je para samo bezopasan oblak vode, zanemaruje stvarnost tekućina za e-cigarete koje su prepune kemikalija, uključujući arsen, krom, nikal, olovo i uran.

Nedostatak istraživanja pogoršava problem

Nedostatak opsežnih istraživanja o izloženosti metalima i učincima okusa pogoršava problem, ostavljajući dugoročne posljedice neizvjesnima. Svaki proizvođač tekućine za vejpanje značajno se razlikuje po svom neotkrivenom sadržaju, što komplicira procjene zdravstvenih rizika povezanih s tim proizvodima.

Znanstvenici naglašavaju hitnost daljnjeg istraživanja potencijalne toksičnosti vejpanja, osobito među adolescentima. E-cigarete slatkog okusa, popularne među tinejdžerima, dvosjekli su mač prikrivajući oštrinu nikotina dok povećavaju njegova svojstva ovisnosti.

Cigareta u ruci Znanstvenici otkrivaju što se događa s očekivanim životnim vijekom pušača kad prestanu pušiti

Opasnosti od pušenja cigareta kod adolescenata nadilaze ovisnost o nikotinu. Izloženost aerosolnim spojevima predstavlja rizik za kognitivne funkcije kao što su učenje, pamćenje i pažnja, produžavajući epidemiju pušenja cigareta među tinejdžerima.

Na kraju, studija koja je objavljena u časopisu Tobacco Control naglašava imperativ pojačanih javnozdravstvenih intervencija i regulatornih mjera za suzbijanje porasta pušenja adolescenata. To istraživanje isto tako pridodaje sve većem broju dokaza koji naglašavaju hitnu potrebu za djelovanjem protiv te rastuće prijetnje javnom zdravlju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti