Zabrinutost u Bijeloj kući: Trump koristi nesigurnu telefonsku liniju koju je lako hakirati?

Iako bi trebao koristiti samo komunikacijske kanale sa snažnom enkripcijom, Donald Trump i njegovi savjetnici navodno koriste i klasične telefonske linije koje se mogu hakirati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2019. / 07:46

Donald Trump (Foto: AFP)

Predsjednik SAD-a Donald Trump više se puta našao na udaru kritika zbog načina korištenja pametnog telefona, ponajviše Twittera, a posljednji izvještaj objavljen u američkim medijima zabrinuo je sigurnosne stručnjake u Bijeloj kući. Kao prvi čovjek države i osoba koja je u posjedu brojnih iznimno važnih i povjerljivih informacija, Trump bi trebao koristiti samo zaštićene komunikacijske kanale sa snažnom enkripcijom.

Rudy Giuliani Za rubriku vjerovali ili ne: Evo kakvu je glupost napravio Trumpov savjetnik za kibernetičku sigurnost

No iako bi to trebao, Trump to uvijek ne radi te se u komunikaciji često služi i običnim, nesigurnim uređajima čija glasovna i tekstualna komunikacija nije zaštićena, a medijski izvještaji koje su potvrdile "neimenovane osobe iz Bijele kuće" pokazuju da slično postupaju i neki njegovi savjetnici.

Koliko je takva komunikacija opasna, novinarima Business Insidera objasnili su stručnjaci za sigurnost s kojima su razgovarali. Izvršni tehnološki direktor kompanije Security Scorecard Alex Heid kaže kako je hakiranje nekriptiranih telefonskih linija i servisa prilično jednostavno. Kaže da hakeri konstantno hakiraju telekome te da je danas moguće jednostavno doći do bazne stanice, povezati laptop s njom i skinuti podatke. Također, klasični telefonski servisi "u biti su u potpunosti otvoreni" te je riječ o nekriptiranom prijenosu podataka.

S njim se slaže i Kiersten Todt, koja je bila jedna od savjetnica za kibernetičku sigurnost u američkoj administraciji kada je Obama bio predsjednik. "S dovoljno vremena i fokusa, za koje znamo da hakeri imaju, to se sigurno može napraviti", komentirala je mogućnost pristupa hakera aktivnostima klasičnih telefonskih linija kakvim se, dakle, ponekad služi i Donald Trump, izlažući se pritom velikom sigurnosnom riziku.

Donald Trump (Foto: AFP) Trump uvjeren: Saveznici neće surađivati s Huaweijem

Usprkos tome, osobama koje su na visokim pozicijama često je jednostavnije koristiti vlastite i nesigurne mobilne uređaje nego uređaje s enkripcijom. Takve sigurne uređaje, napominju na Business Insideru, koriste visoki državni službenici još od sredine prošlog stoljeća te je u današnje vrijeme hakiranja i masovnog prisluškivanja takva zaštićena komunikacija iznimno važna.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti