Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da je kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei sigurnosni rizik i da svi saveznici s kojima je razgovarao neće s njime surađivati nakon što je NATO poručio da treba sigurnu 5G tehnologiju.

SAD strahuje da bi dominacija u 5G tehnologiji dovela bilo kojeg globalnog suparnika kao što je Kina u povoljniji položaj nego što je on spreman dopustiti. Neki analitičari već govore da je riječ o svojevrsnom novom hladnom ratu.

Ne mislim da je sigurnosni rizik, on je sigurnosna opasnost, rekao je.

Razgovarao sam s Italijom i čini se da oni neće s njime (Huaweijem) surađivati. Razgovarao sam s drugim zemljama, ni one neće. Svi s kojima sam razgovarao neće s njime (Huaweijem) surađivati, rekao je.

NATO je u srijedu objavio da treba sigurne 5G komunikacije.

NATO i saveznici, u okviru svojih ovlasti, predani su postizanju sigurnosti naših komunikacija, uključujući 5G, prepoznajući potrebu oslanjanja na sigurne i otporne sustave, navodi se u završnoj deklaraciji summita Saveza, na kojem je svemir postao njegovo peto operativno područje, nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju