Zabrinutost u EU-u: Špijunira li najbogatiji čovjek na svijetu europske političare i sindikaliste?

Dio članova Europskog parlamenta poslao je pismo Jeffu Bezosu u kojem su izrazili zabrinutost zbog oglasa za posao "obavještajnog analitičara" koji je nedavno objavljen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2020. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon, kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu, nedavno je objavio oglas za radno mjesto "obavještajnog analitičara" na kojem su prednost imale osobe s poznavanjem španjolskog i francuskog jezika. Prema oglasu, zadatak tih osoba trebao je biti praćenje različitih prijetnji Amazon, uključujući prijetnje sindikata i neprijateljski nastrojenih političkih lidera.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) U Amazonovim skladištima u kojima ljudi rade s robotima zabilježen je natprosječan broj ozlijeđenih radnika

Oni bi prikupljali informacije o svim unutarnjim i vanjskim prijetnjama Amazonu i o njima obavještavali nadređene. Naglašava se kako bi se prikupljale informacije o osjetljivim temama koje su iznimno povjerljive, uključujući i prijetnje organiziranja u sindikate, financiranje i pokretanje aktivnosti povezanih s korporativnim kampanjama protiv Bezosove tvrtke, kao i podatke o prosvjedima, geopolitičkim krizama i drugim temama koje su osjetljive za ljudske resurse i odnose zaposlenika.

Oglas za posao, koji je ubrzo i izbrisan, privukao je veliku pažnju europskih političara te su članovi Europskog parlamenta predvođeni francuskom političarkom Leilom Chaibi poslali pismo osnivaču i prvom čovjeku Amazona. U njemu su izrazili zabrinutost zbog oglasa za posao i upitali znači li to da će se članovi sindikata, kao i europski političari naći pod prismotrom Amazonovih analitičara. S velikom zabrinutošću pratimo vaše namjere: Uključuje li vaš nadzor praćenje sindikalista, Amazonovih radnika, kao i političkih predstavnika koji bi mogli kritizirati aktivnosti kompanije?, stoji u pismu koje je potpisalo 36 članova Europskog parlamenta, uglavnom iz lijevih i zelenih stranaka, objavili su na CNBC-u.

Slika nije dostupna Dovršena istraga protiv velikih tehnoloških kompanija: Zaključak je da su to monopolisti koji guše konkurenciju i inovacije

Nakon što su uklonili oglas za posao, iz Amazona su za medije komentirali kako opis posla koji su objavili uz oglas nije bio precizno napisan te je napravljena pogreška koja je ispravljena. Kažu kako im cilj nije bio špijuniranje, već analiza javno dostupnih informacija kako bi bolje shvatili uvjete u kojima rade.

Inače, tvrtka se više puta našla na udaru zbog radnih uvjeta u skladištima, kao i niskih plaća, što je kulminiralo tijekom pandemije kada su radnici optužili Amazon da nije napravio dovoljno kako bi zaštitio svoje radnike, dok su u isto vrijeme ostvarivali veliku profit.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti