Zabrinutost zbog Muskova angažmana u Twitteru: Tesla je jučer izgubila 126 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Osim što je Tesla dan na burzi završila s minusom većim od 12 posto, u minusu je završio i Twitter.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2022. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih dana Elon Musk puni naslovnice svjetskih medija preuzimanjem Twittera. Za društvenu mrežu čiji je jedan od najpopularnijih članova platit će čak 44 milijarde dolara, a jednom kada postane njen vlasnik, trebat će krenuti s velikim promjenama koje je najavio. No uz to, nije da Musk nema što drugo raditi jer je angažiran u Tesli, SpaceX-u, kao i svojim kompanijama Neuralink i The Boring Company.

Slika nije dostupna Golem posao! Elon Musk kupio Twitter za čak 44 milijarde dolara

Iako se do sada pokazao nevjerojatno uspješnim u multitaskingu, pitanje je kako će se njegov novi angažman odraziti na rad u Tesli i drugim kompanijama. Da postoji određeno nepovjerenje investitora možemo vidjeti prema jučerašnjem stanju na burzi. Naime, dan nakon što su službeno objavljene informacije o akviziciji, vrijednost dionica Tesle pala je za više od 12 posto, odnosno izbrisano je čak 126 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

Iako ovo nisu dobri dani za tehnološke kompanije na burzi te se i Nasdaq trenutačno nalazi na najnižoj vrijednosti od kraja 2020. godine, na Reutersu razloge velikog pada Tesle vide prvenstveno u situaciji oko Twittera.

Analitičar Wedbush Securitiesa Daniel Ives smatra kako su investitori zabrinuti ne samo zbog činjenice što bi se Musk, zbog Twittera, sada mogao manje baviti Teslom, već i zato što bi mogao početi s prodajom svojih dionica kako bi osigurao financije za kupovinu te društvene mreže.

Slika nije dostupna Svi bruje o Muskovoj uspješnoj kupnji Twittera, no što o tome kažu zaposlenici te tvrtke?

Zanimljivo, jučer su na burzi pale i cijene dionica Twittera i to na razinu ispod 50 dolara (Musk je dogovorio kupovinu po cijeni od 54,20 dolara po dionici), što je također povezano s dionicama Tesle, tvrde na Reutersu. Naime, ako se pad cijena dionica Tesle nastavi, time će se smanjivati i Muskovo bogatstvo pa bi se možda mogao predomisliti oko preuzimanja Twittera. U tom slučaju, prema ugovoru koji je potpisao s Twitterom, kompaniji će morati platiti milijardu dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti