Zagonetan planet veličine Zemlje pronađen kako kruži oko zvijezde jedva veće od Jupitera

Astronomi su otkrili neobičan kozmički duet, egzoplanet veličine Zemlje koji kruži oko zvijezde ultrahladnog patuljka, bacajući novo svjetlo na udaljene svjetove i zvjezdana okruženja.

Branimir Vorša | 16.05.2024. / 15:15

Umjetnički prikaz egzoplaneta SPECULOOS-3b kako kruži oko matične zvijezde
Umjetnički prikaz egzoplaneta SPECULOOS-3b kako kruži oko matične zvijezde (Foto: NASA/JPL-Caltech)

U ogromnoj zvjezdanoj tapiseriji kozmosa, zvjezdana pozornica prikazuje zadivljujuću raznolikost, od postojanog sjaja žuto-bijelih zvijezda sličnih našem Suncu, do veličanstvenog sjaja kratkotrajnih zvjezdanih divova i slabog, udaljenog treptaja crvenih patuljaka.

Čudesno otkriće na svega 55 svjetlosnih godina od nas

Egzoplanet 55 Cancri E Astronomi otkrili značajnu atmosferu prisutnu na kamenitom egzoplanetu udaljenom 41 svjetlosnu godinu od nas

Među inim, tu se nalaze i ultrahladni patuljci, odnosno sićušne zvijezde jedva toplije od Jupitera, čija zagonetna priroda predstavlja izazov za astronome koji ih žele razumjeti. Međutim, u iznenađujućem otkriću astronoma, nedavno je uočen SPECULOOS-3b, egzoplanet veličine Zemlje koji kruži u neposrednoj blizini ultrahladnog patuljka udaljenog samo 55 svjetlosnih godina od nas.

SPECULOOS-3b je praktički iste veličine kao naš planet, ističe Michaël Gillon sa Sveučilišta Liège u Belgiji. Studija vezana za to otkriće objavljena je u časopisu Nature Astronomy.

Taj novootkriveni svijet, sa svojom izuzetno kratkom godinom koja traje samo 17 sati, vjerojatno je plimno zaključan s matičnom zvijezdom. Riječ je o fenomenu u kojem je jedna hemisfera planeta neprestano okupana sunčevom svjetlošću, dok druga obavijena vječnom tamom.

Izgledi za nastanjivost

Otkriće SPECULOOS-3b duguje zasluge projektu SPECULOOS, zajedničkoj inicijativi koja koristi mrežu teleskopa s ciljem identificiranja egzoplaneta sličnih Zemlji koji kruže oko sićušnih zvijezda. Činjenica da SPECULOOS-3b ima nevjerojatnu sličnost sa Zemljom po veličini ukazuje na stjenovitu strukturu, što je primamljiva mogućnost s obzirom na njegovu blizinu svojoj ultrahladnoj zvijezdi domaćinu.

Međutim, surova stvarnost okoline SPECULOOS-3b daje sumornu sliku potencijalne nastanjivosti. Njegova bliska orbita izlaže ga intenzivnom zračenju i čestim sunčevim bakljama, čineći površinu negostoljubivom, barem za život kakav mi poznajemo.

U takvom okruženju, prisutnost atmosfere oko planeta je malo vjerojatna, kaže Julien de Wit s američkog Instituta za tehnologiju Massachusetts (MIT).

Prilika za nove, jedinstvene uvide

Egzoplaneti, ilustracija Otkriveno 85 novih egzoplaneta koji imaju jednu ključnu zajedničku stvar

Ipak, usred te pustoši leži prilika za znanstvena otkrića. Odsutnost atmosfere nudi jedinstveni prozor u prirodu ultrahladnih patuljastih zvijezda i njihovih zagonetnih svjetova, potičući jednako znatiželju i daljnja istraživanja, dodaje de Wit.

Iako SPECULOOS-3b možda nije svjetionik nade za život izvan našeg planeta, njegovo otkriće naglašava izvanredne mogućnosti današnjih astronomskih alata i služi kao dokaz ljudske nezasitne znatiželje o svemiru.

Gillonov tim se nada u budućnosti taj egzoplanet promatrati i svemirskim teleskopom James Webb, kako bi otkrili još tajni tog zanimljivog egzoplaneta, nudeći uvid u njegov sastav, a možda čak i njegovu geološku strukturu.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti