Zagrebački srednjoškolci razgovarat će s astronautima na ISS-u

Kontakt s astronautima planiran je za 18. siječnja u 9:46 sati, kad će se ISS naći iznad Europe.

Martina Čizmić | 16.01.2018. / 08:35

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Biti astronaut i odletjeti u svemir za mnogu je djecu posao iz snova. Tom snu nakratko će se približiti zagrebački srednjoškolci koji će imati prilike razgovarati s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Organizacija ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) svake godine organizira kontakte između škola diljem svijeta i astronauta na ISS-u.

No da bi se kontakt zaista i ostvario škola mora osmisliti projekt i ispuniti cijeli niz uvjeta, među kojima je i stabilna telefonska veza jer će s ISS-om razgovarati putem telebridgea.

Učenici i profesori Prve srednje informatičke škole iz Zagreba uspjeli su ispuniti sve tražene uvjete te su tako postali jedna od 14 škola koja će ove godine imati prilike razgovarati s astronautima na ISS-u.

Kontakt s astronautima planiran je za 18. siječnja u 9:46 sati, kad će se ISS naći iznad Europe. Učenici će tijekom razgovora s astronautom i inženjerom leta Scottom Tingleom postaviti 20-ak pitanja.

Da se radi o velikoj stvari, najbolje govori činjenica kako su se u pripreme za kontakt s astronautima uključili svi učenici i profesori škole. Zajednički su osmišljavali pitanja, učili o Međunarodnoj svemirskoj postaji, čak i osmislili poseban logo kojim će predstavljati školu.

Ovakvi kontakti s astronautima izvrsna su prilika za promociju astronomije, znanosti, ali i međunarodne suradnje među srednjoškolcima. S tim se slaže i astronom Ante Radonić koji je učenicima uputio čestitke, ali i riječi ohrabrenja.

Ugodno sam iznenađen što je vaša škola uspjela ući u program tijekom kojeg će učenici moći razgovarati s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji, tom najvećem u povijesti umjetnom kompleksu koji leti oko našeg planeta. Ta svemirska postaja prekrasan je primjer međunarodne suradnje u svemirskim projektima. Primjer je to kako međusobna suradnja mnogih zemalja dovodi do veličanstvenih zajedničkih ostvarenja. Čestitam učenicima i nastavnicima vaše škole što se na ovakav način priključuju zbivanjima u svemiru! To je jako važno u popularizaciji i edukaciji raznovrsnih grana znanosti i tehnologije te će to još više inspirirati učenike da budu što bolji na svim poljima. Što bolje i raznovrsnije znanje pomoći će učenicima da se što bolje snađu i postignu životne uspjehe u ovom modernom dobu. Svima vam želim da uspješno ostvarite planirani program i da razgovori s astronautima nadahnu sve vas i ispune vas oduševljenjem! Sretno! piše u Radonićevoj poruci objavljenoj na Facebook stranici škole.

Inače, ovo je treći "razgovor" astronauta s ISS-a s nekom hrvatskom školom. Prvi je kontakt uspostavljen 2008. s školom iz Pazina te 2013. sa srednjoškolcima iz Zagreba.

Kako izgleda razgovor s astronautima, možete pogledati u videu koji je pripremio ARISS.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti