Zahuktava se borba na tržištu računala, a najviše će profitirati korisnici

Umjetna inteligencija mogla bi dati novi zamah na tržištu osobnih računala, što bi trebalo rezultirati novim naprednim opcijama i povećanom potražnjom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.04.2024. / 15:36

MacBook Air 15 (Foto: Apple)

Appleova odluka o razvoju vlastitih čipova za svoja računala pokazala se kao pun pogodak. Kompanija je do sada predstavila tri generacije čipova iz serije “M” te se približavaju početku proizvodnje četvrte generacija koja će pokretati Appleova prijenosna i stolna računala.

Tim Cook Očekivanja su jako velika: Iz Applea najavili datum konferencije na kojoj bi trebali predstaviti svoju AI strategiju

Ono po čemu će se nadolazeća generacija hardvera razlikovati, odnosno po čemu će biti posebna u odnosu na dosadašnje Appleove čipove bit će fokus na umjetnu inteligenciju. S obzirom na to da je AI glavni trend na tehnološkom tržištu te da Apple priprema brojne novitete vezane uz umjetnu inteligenciju za nadolazeći softver za iPhone i iPad, orijentacija na ovu tehnologiji i kada je hardver u pitanju nikoga ne bi trebala iznenaditi.

Novi čip bit će dostupan u najmanje tri glavne verzije i Apple namjerava nadograditi sve modele Macova s njima, objavio je jedan od najpoznatijih analitičara koji prati ovu tvrtku Marc Gurman. Ako će čipovi iz serije M4 zaista biti fokusirani na AI, čini se logičnim da će ih kompanija implementirati u sva svoja računala kako bi na svim Macovima omogućila napredno korištenje alata baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Prve modele Macova s novim procesorima očekujemo “kasnije ove godine” te bi Apple, prema Gurmanu, do kraja 2024. mogao predstaviti nove iMacove te 14 i 16-inčne modele MacBooka Pro, kao i novi Mac mini. Ostale modele njihovih računala s novim čipovima očekujemo sljedeće godine, uključujući i MacBook Air s 13 i 15-inčnim ekranima.

Kao i u slučaju aktualnih modela čipova iz serije “M”, tako će i nadolazeća generacija uključivati klasičan model namijenjen običnim korisnicima, dok će profesionalnim korisnici kojima je potreban snažniji hardver biti dostupne verzije Max i Pro.

Surface Laptop 6 for Business Microsoft najavio prva AI računala

Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti mogućnosti Appleovih nadolazećih čipova, odnosno kako će se nositi sa sve jačom konkurencijom. Podsjetimo, Microsoft bi za nešto više od mjesec dana trebao predstaviti nove modele svojih osobnih računala s hardverom koji će biti fokusiran upravo na AI, a prema informacijama koje kruže mrežom, iz te su kompanije uvjereni da će njihov hardver biti moćniji u odnosu na aktualnu generaciju Appleovih čipova iz serije M.

Borba na tržištu računala, u kojoj su u prvom redu AI čipovi tek se zahuktava i u budućnosti možemo očekivati još veću konkurenciju, što je odlična vijest za korisnike koji mogu očekivati brojna napredna stolna i prijenosna računala s odličnim hardverom.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti