Microsoft najavio prva AI računala

Od Microsofta, kao i ostalih proizvođača računala u budućnosti očekujemo nove modele ovakvih računala prilagođenih umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2024. / 11:31

Surface Laptop 6 for Business (Foto: Microsoft)

Prema razmišljanjima većeg broja analitičara, sljedećih godina značajno će porasti popularnost AI osobnih računala i pametnih telefona. Iako će takvi uređaji biti slični klasičnim PC-jima i telefoni, njihov će hardver biti prilagođen umjetnoj inteligenciji, a neki će čak imati i posebne tipke za direktan pristup ovoj tehnologiji.

Korištenje alata Generative Eraser Nova AI opcija stiže u Windowse i omogućit će jednostavno uređivanje fotografija

Svoja prva AI računala ovaj je tjedan predstavio Microsoft. Riječ je o dva modela - Surface Pro 10 for Business i Surface Laptop 6 for Business namijenjena poslovnim korisnicima koji dolaze s tipkom za aktivaciju njihova asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji Copilot. Iz Microsofta se nadaju kako će takva tipka, koja je smještena na tipkovnici, potaknuti veći broj korisnika na korištenje AI opcija.

Oba predstavljena modela dizajnom su slična svojim prethodnicima te, osim tipke za Copilot, dolaze i s novijim i boljim hardverom. Model Surface Pro 10 for Business dolazi s ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 13 inča rezolucije 2880x1920 piksela frekvencije osvježavanja 120Hz. Prijenosnik je dostupan u verzijama s Intel Core Ultra 7 165U i Core Ultra 5 135U procesorom i integriranom Intelovom grafikom, a može se konfigurirati s do 64GB RAM-a i do 1TB SSD-a. Ostale opcije uključuju web kameru rezolucije 10,5MP, snažnu bateriju i podršku za 5G. Početna cijena za osnovni model iznosi 1,199 dolara.

Model Surface Laptop 6 for Business bit će dostupan u dvije veličine ekrana tako da će korisnici moći odabrati između 13,5-inčnog modela rezolucije 2256x1504 piksela i 15-inčnog modela s ekranom osjetljivim na dodir rezolucije 2496x1664 piksela. Oba modela pokretat će Intelov Core Ultra 7 165H ili Core Ultra 5 135H CPU te će također imati do 64GB memorije i 1TB SSD-a. Početna cijena iznosi 1,199 dolara za manji model, odnosno od 1,399 dolara za model s 15-inčnim ekranom.

Microsoft Copilot Microsoft najavio najveću promjenu na tipkovnicama za Windows računala u skoro 30 godina

Microsoftova nova računala na tržištu očekujemo početkom sljedećeg mjeseca, a tijekom sljedećih mjeseci možemo očekivati kako će i druge tehnološke kompanije predstaviti slične modele prijenosnika koji će imati posebne tipke za pristup AI opcijama.

Izvor: Microsoft blog
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti