Zahvaljujući nevjerojatnim dostignućima u medicini, ovaj dvojica mladića ponovno mogu hodati: Provjerili smo kako robotika mijenja živote pacijenata

Medicina, robotika, elektrotehnika, doktori, inženjer – svi zajedno udruženi u potpunosti mijenjaju živote svojih pacijenta. Kako? Provjerili smo na kongresu medicinske robotike u Rovinju.

Dnevnik.hr | 27.09.2021. / 16:29

Robotika u medicini
Robotika u medicini (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedino što je mladić Noel želio nakon ozljede leđne moždine i amputacije lijeve noge jest stajati. Danas je on prva osoba u Europi koja, nakon takvih ozljeda, hoda uz pomoć egzoskeleta, odnosno vanjskog kostura.

Imao je problema s dugim koljenom, s ramenima, imao je visok tlak, a i proteza je morala biti posebno namještena za njega, kako bi mogla funkcionirati s egzoskeletom, objašnjava Marcelo Rhode iz bolnice Royal Buckinghamshire.

Noel se osjeća odlično, baš kao Vance kojemu je primjena robotike i elektrotehnike u medicini omogućila da, nakon automobilske nesreće u kojem mu je slomljen vrat, ponovno vozi bicikl, miče ruke. Sve to moguće je pomoću elektroda spojenih na njegovo tijelo.

On ustvari misli, i tako šalje signal koji mi možemo čitati, i taj signal pojačati. To je kao most. Mjerimo signale koji su poslani iz mozga i pojačavamo ih da bismo stvorili funkcionalni pokret, pojašnjava Anil Askoz iz Centra za istraživanje biomedicinskog inžinjeringa Sveučilišta u Bernu.

Sve to desetljećima se istraživalo i  sada, hvale se znanstvenici, napokon ulazi u ozbiljniju primjenu.

Zadatak nas inženjera je da slušamo pacijente i da se konzultiramo s liječnicima i da napravimo te uređaje da oni budu zaista korisni ljudima u svakodnevnom životu, kaže Strahinja Dođen s Odjela za zdravstvenu znanost i tehnologiju u Alborgu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti