Zahvalnost vam može pomoći da živite duže

Čest osjećaj zahvalnosti može produžiti život i osobito pomoći protiv bolesti srca, što sugerira da bi pozitivno razmišljanje moglo biti ključ zdravog starenja, otkriva novo istrživanje američkih znanstvenika.

Branimir Vorša | 11.07.2024. / 14:37

Zahvalnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prihvaćanje zahvalnosti moglo bi produljiti vaš život, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 50.000 starijih američkih medicinskih sestara. Studija koju su proveli istraživači s Harvardske škole javnog zdravstva TH Chan, otkrila je korelaciju između zahvalnosti i dugovječnosti, iako nije uspostavila izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

Prijašnja istraživanja pokazala su povezanost između zahvalnosti i nižeg rizika od mentalnog stresa te većeg emocionalnog i društvenog blagostanja. Međutim, njegova povezanost s fizičkim zdravljem je manje shvaćena. Naša studija daje prve empirijske dokaze o ovoj temi, izjavio je epidemiologinja Ying Chen i jedna od autorica navedene studije.

Volonteri Želite ispunjeniji i kvalitetniji život? Evo što biste ponekad trebali raditi

Nema definitivnog dokaza, ali...

Sudionice, prosječne dobi od 79 godina, ispunile su upitnik za procjenu zahvalnosti 2016. godine, a znanstvenici su pratili njihovu evidenciju do 2019. godine kako bi pratili smrtnost. U tom razdoblju preminulo je 4608 sudionica. Međutim, one s višim rezultatima zahvalnosti imale su 9 posto manji rizik od smrti, osobito od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry.

Unatoč kontroli varijabli kao što su sociodemografski podaci, povijest zdravlja i izbor načina života, studija ne može definitivno tvrditi da zahvalnost uzrokuje dulji životni vijek zbog mnogih varijabli, uključujući optimizam, koji je također povezan s boljim zdravljem srca. Moguće je da su zdraviji pojedinci prirodno skloniji osjećaju zahvalnosti.

Dok neki znanstvenici tvrde da nema dovoljno dokaza koji podupiru zahvalnost kao alat za poboljšanje blagostanja, a meta analiza iz 2020. godine ukazuje na ograničene dobrobiti intervencija zahvalnosti za anksioznost i depresiju, prakse namjerne zahvalnosti pokazale su dobrobit za neke.

Prethodna istraživanja pokazuju da postoje načini namjernog poticanja zahvalnosti, kao što je zapisivanje ili rasprava o onome na čemu ste zahvalni nekoliko puta tjedno, kaže Chen.

Helsinki Već sedam godina zaredom ova je država najsretnija na svijetu

Novi cilj

Autori navedene studije sada imaju za cilj istražiti zahvalnost i smrtnost u raznolikijoj populaciji. Osim potencijalnih prednosti dugovječnosti, zahvalnost općenito potiče pozitivno razmišljanje. Zahvalni pojedinci često se pridržavaju zdravijih navika i njeguju društvene veze, a oboje je povezano s dužim životom.

Promicanje zdravog starenja prioritet je javnog zdravlja i nadamo se da će daljnja istraživanja poboljšati naše razumijevanje zahvalnosti kao psihološkog izvora za produljenje dugovječnosti, zaključila je Chen.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti