Zaigrajte jednu od preko 10 tisuća Amiga igrica!

Bez obzira što su današnje igre dotaknule neslućene dimenzije, Amiga je još uvijek kult koji traje

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.08.2016. / 09:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Današnje igrice su definitivno izašle iz dimenzija očekivanog, bilo da je riječ o klasičnim računalnim igrama ili igricama za pametne telefone i tablete. Grafika je čudesna, implementacija virtualne stvarnosti svakodnevna pojava, svaki novi naslov oduševljava fanove diljem svijeta koji ne žale ni vremena, a ni novaca da bi mogli igrati svoju omiljenu igru. Uostalom, danas to više nije samo zabava, mnogi i te kako dobro žive od igranja igrica na računalima, sudjeluju na turnirima gdje se nagrade mjere u stotinama tisuća američkih dolara... Ali, za sve nostalgične, koji se i dalje vole prisjetiti nekih drugih, vrlo često prozvanih romantičnih vremena računala i igranja imamo savršeno rješenje... 

Uostalom, srednja i starija generacija će na sam spomen termina Amiga živnuti, jer riječ o kultnim modelima koje je tvrtka Commodore na tržište izbacila sredinom osamdesetih. Amiga je "žarila i palila" tržištem otprilike jedno desetljeće prije nego je tvrtka zapala u problema, pa iako je kasnije bilo pokušaja oživljavanja cijele priče, devedesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno doba Amiga računala. Uz sve ostalo, Amiga je bila prava "igraća mašina", a zahvaljujući opet modernim tehnologijama i danas možete zaigrati neku od igrica za Amigu. Točnije, jednu od njih 10,359 koliko ih se može pronaći na Archive.org i koje možete zaigrati izravno kroz web emulator ili preuzeti na svoje računalo pa igrati kroz neki od emulatora namijenjenih upravo za tu namjenu. 

Mnogi će se s pravom pitati kako je moguće da se na ovom repozitoriju nalazi preko deset tisuća naslova, kada ih je za Amigu prema službenim informacijama producirano 5,698. Vrlo vjerojatno ima modificiranih igara, možda i duplih naslova, ali u konačnici to nije ni toliko važno. Ono što je bitno jest činjenica da i danas možete uživati u Amiga igrama, što će posebno razveseliti one koji su prošlog stoljeća sate provodili igrajući ih, ali će sasvim sigurno biti zanimljivo i onima koji nikada do sada nisu ni vidjeli, a kamo li igrali Amiga igre. 

AMIGA IGRE NALAZE SE OVDJE

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti