Zanimljiva veza: Ako želimo da ljudi ostanu u Hrvatskoj, moramo im osigurati pristup najnovijoj tehnologiji

Iako danas domaći i strani eminentni stručnjaci snažno promiču prilike koje donosi razvoj tehnologije i njihov utjecaj na prosperitet društva, prostora za napredak je mnogo.

Martina Čizmić | 09.06.2019. / 10:34

Tehnologija (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Iako možda o tome ne razmišljamo, tehnologija nam je uvelike poboljšala kvalitetu života. No kako bismo zaista znali iskoristiti sve prednosti koje nam tehnologija pruža moramo ju znati koristiti i mora nam biti dostupna.

U Hrvatskom Telekomu proveli su istraživanje, u suradnji sa znanstvenicima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koje je pokazalo snažnu vezu između postojanja prilika za pristojan život s kvalitetnim pristupom tehnologiji i razine digitalne pismenosti. Istraživanje, također, pokazuje kako pristup najnovijim tehnologijama znatno pridonosi ostanku u trenutačnom mjestu prebivališta: dvije trećine onih koji su pozitivno i vrlo pozitivno ocijenili pristup najnovijim tehnologijama namjeravaju ostati u svojim sredinama. Isto tako, oko 60% ispitanika koji pozitivno i vrlo pozitivno ocjenjuju brzinu Interneta, ne namjeravaju preseliti.

Kako ističu iz HT-a, tehnologija se pokazala ključnom odrednicom četiriju vrlo važnih pitanja koja definiraju potencijal razvoja Hrvatske. To su ocjena perspektive ruralnih krajeva Hrvatske, pitanje obrazovanja mladih za korištenje moderne tehnologije i kompetentnosti za poslove budućnosti, pitanje tehnološke konkurentnosti domaćeg gospodarstva i pitanje uključenosti starijih u sve prilike koje tehnologija i njima može pružiti kako bi im pojednostavnila život i učinila ga kvalitetnijim.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (Foto: Hrvatski Telekom)

Živimo u iznimno uzbudljivom vremenu. Tehnologija mijenja način na koji živimo i radimo, povećava poslovne mogućnosti, pomaže nam da se povežemo s prijateljima i budemo u kontaktu sa svime što se događa. Ipak, ni danas nisu svi u mogućnosti iskusiti te prilike. Smatram da se više treba i može učiniti kako bi se izgradilo društvo u kojem nitko ne zaostaje. U Hrvatskom Telekomu želimo izgraditi svijet boljih mogućnosti, donoseći svima prednosti digitalizacije kako bi svi mogli iskoristiti najbolje što im život pruža, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Iz HT-a ističu kako su prošle godine uložili u digitalnu infrastrukturu  1,826 milijarde kuna,čime su  izravno utjecali na otvaranje 9582 novih radnih mjesta i na povećanje BDP-a za 0,62 posto.

Naglašavaju kako ti rezultati govore kako su digitalizacija Hrvatske i povezivanje svih građana s modernim tehnologijama nužni za brži gospodarski i društveni napredak Hrvatske danas i u budućnosti.

Upravo zato, ističu iz HT-a, "digitalizirat ćemo Hrvatsku, povezati sve s prilikama koje već danas pruža tehnološka revolucija, a sve u cilju stvaranja bolje budućnosti za sve nas".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti