Zanimljivo istraživanje pokazalo: Građani su uvjereni da IT sektor može osoviti hrvatsko gospodarstvo na noge

Građani uz IT ističu turizam, ali i poljoprivredu i građevinsku industriju kao potencijalne adute za spas gospodarstva.

Martina Čizmić | 31.03.2021. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zanimljiva anketa u kojoj je sudjelovalo više od 1000 ispitanika pokušala je otkriti što građani Hrvatske misle koja grana gospodarstva može najviše pomoći Hrvatskoj u oporavku od krize.

Iako je godinama turizam slovio kao najjača gospodarska grana u Hrvatskoj, prošla je godina pokazala koliko je zapravo taj sektor osjetljiv na vanjske utjecaje. Stoga zapravo i ne iznenađuju rezultati ankete koju je proveo MojPosao, a koji su pokazali da najviše građana, njih 40 posto, smatra kako isključivo IT sektor može hrvatsko gospodarstvo osoviti na noge.

Kako objašnjavaju, riječ je o jedinoj grani gospodarstva koja kod nas dobro funkcionira, a i nije u tolikoj mjeri pogođena epidemijom, a smatraju i kako su tehnologije budućnost gospodarstva.

Hrvatski IT sektor već se dokazao i nastavlja tim stopama. To je grana gdje s malim head-countom možemo postići velike stvari. A viza za digitalne nomade jedan je od pokazatelja kako se vrlo brzo taj sektor može integrirati s turizmom. Ako projekt uspije, uskoro bismo mogli doživjeti i jedan oblik decentraliziranog razvoja, ističe jedan od sudionika ankete.

Svaka četvrta osoba (23 %) smatra kako je oporavak turističke djelatnosti osnovni preduvjet gospodarskog rasta jer, kako napominju, to je temelj na kojem kojoj počiva naše cjelokupno gospodarstvo.

Turizam je okosnica hrvatskog gospodarstva. Nažalost, treba također imati u vidu da je turizam veoma krhka grana koja ovisi o mnogo faktora. To trenutačno možemo vidjeti upravo u ovom trenu kada pandemija COVID-19 hara i praktički svaki segment turizma zavila u crno. Smatram da bi se osim turizma Hrvatska trebala više orijentirati na proizvodnju i prehrambenu granu industrije, s tim više da je sve veća potražnja za ekološkim proizvodima i tu bi Hrvatska trebala tražiti svoju šansu, poručuju sudionici istraživanja.

Osim IT-a i turizma, spas u prehrambenom, odnosno poljoprivrednom sektoru prepoznaje 16 posto anketiranih, i to prvenstveno zbog potencijalno velikih obradivih površina koje Hrvatska ima. No ispitanici ističu da iako Hrvatska ima velik poljoprivredni potencijal, prava je šteta što ga ne iskorištavamo dovoljno, već hranu uvozimo. 

Imamo iznimno plodnu zemlju i ljude koji su spremni raditi i proizvoditi zdravu hranu. Uložimo li u poljoprivredu, i sustavno je ne ubijamo, imamo potencijal hraniti cijelu Europu, savjetuju građani.

Što zbog obnove nakon potresa, što zbog duge tradicije, 13 posto građana smatra kako oporavak gospodarstva leži u građevinskom sektoru.

Iako su IT kompanije u fokusu posljednjih nekoliko mjeseci, mislim da smo ograničeni njihovim brojem i kadrom. Građevina s druge strane ima dugu tradiciju i s obzirom na to da je kadar za rad u građevini lakše osposobiti (prekvalificirati one u turističkom sektoru); mislim da ima veći potencijal u nekom srednjem roku, smatraju neki od ispitanika. 

Manji dio ispitanika (8 posto) spas vidi u nekoj drugoj djelatnosti, najčešće industriji. Ali ima i onih koji navode kako nam nema pomoći jer sve što narod dobro napravi, Vlada uspije upropastiti, ističu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti