Zanimljivo rješenje u SAD-u: AirTagovima krenuli u borbu protiv kradljivaca automobila

Policija u Washingtonu ističe kako oni neće imati uvid u lokaciju vozila s AirTagovima, već će to imati samo vlasnici.

Martina Čizmić | 05.11.2023. / 10:36

Apple AirTag (Foto: Apple)

Krađa automobila velik je problem u pojedinim gradovima u SAD-u. U Washingtonu je taj problem toliko eskalirao da je gradonačelnica tog grada, Muriel Bowser, pokrenula program kojim se nada smanjiti broj krađa u najugroženijim četvrtima.

Kako je objavljeno ovog tjedna, stanovnici pojedinih četvrti dobit će besplatne AirTagove, Appleove uređaje za praćenje lokacije, koje će moći postaviti u svoje automobile kako bi ih se, u slučaju krađe, lakše pronašlo. AirTagovi će biti podijeljeni stanovnicima u četvrtima u kojima je dosad zabilježena najveća stopa krađe automobila.

Zasad nije poznato koliko će AirTagova biti podijeljeno, kao ni može li jedan stanovnik uzeti nekoliko uređaja ako posjeduje nekoliko automobila. No gradonačelnica Bowser istaknula je kako, s cijenom od oko 30 dolara, AirTagovi nisu toliko skupi te je pozvala i ostale stanovnike Washingtona da ih sami kupe.

Krađa automobila Gradonačelnik New Yorka ima genijalno rješenje za problem krađe automobila: Pozvao je građane da koriste maleni Appleov gadget

Podsjetimo, ranije ove godine slična je akcija provedena u New Yorku, gdje je njujorška policija, na poticaj gradonačelnika Erica Adamsa, podijelila 500 AirTagova kako bi u slučaju krađe vlasnici lakše pronašli vozilo.

Policija u Washingtonu ističe kako oni neće imati uvid u lokaciju vozila s AirTagovima, već će to imati samo vlasnici, kojima bi poznavanje lokacije vozila trebalo pomoći da usmjere policiju u pravom smjeru u slučaju krađe.

Da je krađa automobila velik problem u Washingtonu, pokazuje podatak da je u proteklih godinu dana broj prijavljenih krađa narastao za 101 posto.

Nije jasno samo znači li to da svi primatelji AirTagova moraju imati iPhone i hoće li to pomoći kradljivcima da izbjegavaju automobile s AirTagovima i fokusiraju se na one bez njih. 

Izvor: DCist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti