Gradonačelnik New Yorka ima genijalno rješenje za problem krađe automobila: Pozvao je građane da koriste maleni Appleov gadget

Zanimljivo je da su se istim gadgetom ranije služili i lopovi, i to baš u krađama automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2023. / 08:08

Krađa automobila (Foto: Getty Images)

Pomozite nam da vam pomognemo, objavljeno je na službenom profilu policije iz New Yorka, na kojem su građanima Velike Jabuke poručili kako postoji jednostavan način s kojim se njihova ukradena vozila mogu brzo pronaći, a on uključuje maleni Appleov gadget AirTag. A čini se kako bi stanovnici New Yorka zaista mogli poslušati taj savjet, pogotovo vlasnici Kije i Hyundaija, čiji su automobili zbog izazova na TikToku posebno na meti kradljivaca te je krajem prošle godine zabilježen porast u krađama tih vozila od čak 700 do 800 posto.

Slika nije dostupna Nova taktika u lovu na kriminalce uključuje i Appleov AirTag

AirTag je lokacijski uređaj kružnog oblika i malih dimenzija koji se najčešće stavlja uz ključeve, novčanik i druge stvari koje često koristimo i pomaže u njihovu brzom pronalaženju - bilo da ste ih izgubili u kući ili vani, odnosno ako ih netko ukrade. Policija, pa čak i gradonačelnik New Yorka Eric Adams pozvali su građane da u svoje automobile sakriju taj uređaj čija cijena iznosi 29 dolara, a neke su neprofitne organizacije čak i besplatno podijelile takve uređaje.

Kada se AirTag postavi u automobil, a lopovi ga ukradu, vlasnici vozila mogli bi ga pratiti i, ako imaju malo sreće, u suradnji s policijom brzo ga dobiti nazad.

Jeffrey Maddrey iz NYPD-a naglasio je kako se i policija treba prilagoditi 21. stoljeću i tehnološkim rješenjima koje ono donosi. Ako se ukradeno vozilo može locirati AirTagom, policija onda ima brojne mogućnosti i alate, uključujući i dronove i moderna tehnološka rješenja, s kojima može pronaći vozilo, poručio je Maddrey.

Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

Zanimljivo, prošle godine mrežom su kružile informacije kako upravo lopovi koriste te gadgete u svojim pljačkaškim pohodima. Naime, ako bi vidjeli neki automobil koji bi htjeli ukrasti, na njega bi postavili AirTag kako bi saznali gdje vlasnici žive, pa bi ih tijekom noći posjetili u kvartu i ukrali automobil.

Izvor: CNBC

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti