Nova taktika u lovu na kriminalce uključuje i Appleov AirTag

Iako AirTag, naravno, nije napravljen s tom namjerom, američki odjel za narkotike iskoristio je ovaj uređaj za praćenje pošiljke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2023. / 15:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policije diljem svijeta koriste različite načine, metode i alate za praćenje i prisluškivanje osumnjičenih, kriminalaca, sustavu nepodobnih osoba itd. Kako napreduje tehnologija, tako se mijenjaju i metode i alati praćenja i prisluškivanja, a čini se kako se policija ne suspreže koristiti i neke svima dobro poznate komercijalne uređaje poput Appleova AirTaga.

Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

Appleov uređaj namijenjen je korisnicima njihovih gadgeta kako bi lakše mogli pronaći stvari poput ključeva, novčanika, pratiti torbe u prijevozu itd., no s vremenom se AirTag počeo koristiti za uhođenje bivših partnera, kriminalci su s njima označavali i pratili automobile koje su htjeli ukrasti itd. Cookova kompanija taj je problem pokušala riješiti softverskom nadogradnjom pa iPhone sada upozorava korisnike na nepoznate AirTagove koji ih prate.

No osim ljubomornih bivših partnera i kriminalaca, ovaj je uređaj zanimljiv i - policiji. Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA), kako je otkrio njihov službeni nalog, a prenijeli su mediji, iskoristila je AirTag u najmanje jednom slučaju praćenja. Oni su ga postavili u uređaj za prešanje tableta koji je poslan iz Kine, a namijenjen je narkobandama te su pratili njegovo kretanje.

Uređaji s GPS-om kakve policija inače koristi imaju svojih mana - veći su i nepozdaniji u odnosu na AirTag, tako da ih se lakše može otkriti, dok Appleov uređaj ima stabilniju vezu te je jednostavniji za korištenje.

Ukrajinska vojska Ukrajinci prate ruske vojnike putem ukradenih Appleovih uređaja

Iako konkretni detalji o ovom slučaju nisu objavljeni, čini se kako je AirTag ispunio svoj cilj jer je DEA na kraju pronašla osobe koje su naručile taj stroj te je protiv njih podignuta optužnica. Nije poznato hoće li se odjel za borbu protiv narkotika nastaviti služiti ovom taktikom, odnosno Appleovim AirTagom, no ako se u ovom slučaju pokazao uspješnim, čini se da nema razloga da ne nastave koristiti njihove uređaje.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti