Apple uvodi promjene koje bi trebale spriječiti neovlašteno praćenje AirTagovima

Planiraju uvesti promjene koje bi olakšala pronalazak AirTagova i ranije upozorenje osobama da se AirTag nalazi u njihovoj blizini.

Martina Čizmić | 11.02.2022. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je priličan broj ljudi, koji ne koristi Appleove usluge, otkrio AirTag kojim ih je bilo moguće pratiti, u Appleu su odlučili poduzeti određene mjere.

Podsjetimo, AirTagovi su mali uređaji, veličine kovanice od pet kuna, koji su zamišljeni kao pomoć u pronalasku zagubljene prtljage, ključeva, kućnih ljubimaca i slično. No, sve je više slučajeva u kojima su iskorišteni i za neovlašteno praćenje osoba, koje nisu bile svjesne da im je netko podmetnuo AirTag te da ih prati zahvaljujući Appleovoj "Find My" mreži.

Slika nije dostupna Njemačka aktivistica nadmudrila "nepostojeću" tajnu službu koristeći Appleov AirTag

Prema informacijama koje su objavili, planiraju uvesti promjene koje bi olakšala pronalazak AirTagova i ranije upozorenje osobama da se AirTag nalazi u njihovoj blizini.

Prilikom prvog spajanja AirTaga s uređajem i Appleovim korisničkim profilom, korisnici će vidjeti upozorenje da je korištenje uređaja za praćenje osoba kazneno djelo.

Korisnicima koji koriste aplikaciju za AirTag (bili na iOS-u ili Androidu), ranije će stići upozorenje o "neželjenom praćenju", ako pametni telefon detektira uređaj u njihovoj blizini. Također, korisnici Appleovih telefona iPhone 11, 12 i 13 moći će koristiti "precizno traženje" kako bi lakše pronašli nepoznati AirTag u njihovoj blizini. Do sad je to mogao napraviti samo vlasnik AirTaga.

Slika nije dostupna Iznenađenje iz Applea: Predstavili aplikaciju s kojom će poboljšati sigurnost korisnika - Androida

Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

Kako bi im olakšao traženje nepoznatog AirTaga, Apple je najavio da će pojačati zvuk koji uređaj ispušta prilikom traženja. U planu je i da AirTag koji nije u blizini vlasnika određeno vrijeme, počne ispuštati zvukove čim se pomakne. To bi trebalo pomoći osobama koje nemaju instaliranu AirTag aplikaciju da detektiraju neželjenog pratioca.

Ističu i kako surađuju sa policijom u otkrivanju vlasnika neželjenih AirTagova te kako je ta suradnja rezultirala pronalaskom i uhićenjem osoba koje su neovlašteno pratile i uhodile druge osobe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti