Zbog viralnog izazova na TikToku značajno porasle krađe automobila

U nekim slučajevima nakon krađa zabilježene su i prometne nesreće koje su rezultirale i sa smrtnim posljedicama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2023. / 15:39

Krađa automobila (Foto: Getty Images)

Na društvenim mrežama do sada su se pojavljivali različiti izazovi - dok su neki imali humanitarni karakter (poput polijevanja vodom), neki su imali zabavni karakter, a dosta njih bilo je poprilično opasno. Zbog jednog takvog izazova na TikToku, vjerovali ili ne, porastao je broj krađa automobila južnokorejskih kompanija Kia i Hyundai.

  Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

U tzv. “Kia izazovu” opisan je način na koji se određeni modeli automobila spomenutih kompanija mogu ukrasti na jednostavan način, putem samo USB kabela. Prema Saveznoj upravi za sigurnost prometa u SAD-u, upravo zbog tog izazova porastao je broj krađa te je zabilježeno najmanje 14 prometnih nesreća, od čega osam sa smrtnim ishodom.

Konkretne brojke ukradenih vozila nisu poznate, no zato podaci iz pojedinih američkih saveznih država pokazuju o kakvom se problemu radi. Npr. samo u Milwaukeeju u 2020. godini prijavljena je krađa 469 automobila brenda Kia i 426 Hyundaija. Godinu dana poslije te su brojke porasle na više od 3500, odnosno preko 3400 i veliku ulogu u tome ima upravo spomenuti izazov.

Iz južnokorejskih kompanija odlučili su reagirati na tu situaciju s besplatnom nadogradnjom softvera nakon koje lopovi više neće moći krasti automobile koristeći metodu opisanu u spomenutom izazovu. Naime, lopovi su do sada iskorištavali činjenicu da neki modeli automobila te dvije kompanije proizvedeni između 2015. i 2019. nisu imali elektronsku blokadu koja bi spriječila provalu i pokretanje vozila bez ključa. Sa softverskom nadogradnjom takav oblik krađe više ne bi trebao biti moguć.

  Krađa automobila, ilustracija Europol razbio lanac kradljivaca: Pomoću lažnog softvera otvarali i krali automobile

Besplatna softverska nadogradnja bit će omogućena za oko 8,3 milijuna automobila, od kojih 3,8 milijuna vozila Hyundaija i 4,5 milijuna vozila Kije.

Izvor: The Verge


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti