Započelo uređenje i opremanje podatkovnih centara Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka

Započeti radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara HR-ZOO preduvjet su za uspostavu buduće nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja i važan su iskorak prema ostvarenju konačnog cilja toga projekta, priopćio je Sveučilišni računski centar.

Hina | 08.10.2020. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sveučilišni računski centar (Srce), koji koordinira i vodi projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), u srijedu je priopćenjem izvijestio da su nedavno počeli radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara HR-ZOO. Početak radova predstavlja važan iskorak prema ostvarenju konačnoga cilja projekta HR-ZOO - izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge, istaknuo je tim povodom voditelj projekta HR-ZOO i zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić.

Objasnio je da će integracija budućih potreba ustanova, projekata i inicijativa iz sustava znanosti i obrazovanja vezana za IKT (informacijska i komunikacijska tehnologija) opremu omogućiti višestruke uštede u sustavu.

Investicija vrijedna 54,5 milijuna kuna

Riječ je o investiciji vrijednoj 54,5 milijuna kuna koja obuhvaća prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT opreme.

Radovi se trenutačno izvode na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskoga doma u sklopu Sveučilišnoga kampusa Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, sveučilišnog odjela u sklopu Sveučilišnoga kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci i Znanstveno-učilišnoga kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu.

Radovi bi trebali biti završeni u rujnu 2021. a nakon toga trebali bi početi radovi na lokaciji Srca koji će trajati dodatna četiri mjeseca.

Kako je istaknuo Marić, važan uvjet u organizaciji terminskoga plana svih aktivnosti projekta HR-ZOO bila je neprekinutost u isporukama usluga koje Srce pruža akademskoj i znanstvenoj zajednici, a posebnu pažnju su u tom smislu zahtijevali radovi na zgradi Srca.

Osim što udomljuje većinu računalne i spremišne opreme neophodne za funkcioniranje informacijskih sustava kojima Srce upravlja, zgrada Srca važno je mrežno čvorište koje udomljuje neke od ključnih infrastruktura kao što su nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX), najveće čvorište mreže CARNet i čvorište mreže GEANT, objasnio je Ivan Marić.

Ponovno prostor relevantan potrebama

Navedeno je da će, jednom izgrađeni podatkovni centri HR-ZOO, u svojim računalnim halama nuditi ukupno 128 IKT ormara prostora za smještaj opreme. Elektroenergetski sustavi koji uključuju dizelska agregatska postrojenja, sustave neprekidnoga napajanja te sustave hlađenja osiguravat će visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga.

Sustavi fizičke i tehničke zaštite dodatno će pak osigurati sigurnost podatkovnih centara, a centralni sustav nadzora i upravljanja mogućnost online uvida u trenutačno stanje pojedinih tehničkih sustava u svim podatkovnim centrima te brzu reakciju.

Marić je rekao da će podatkovni centri u Splitu, Rijeci i Osijeku biti izgrađeni u sklopu postojećih objekata što, ocijenio je, ograničava njihove kapacitete.

Istaknuo je da ćemo, izgradnjom podatkovnoga centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, koji će se prostirati na tisuću i tristo četvornih metara raspolagati sa snagom od 1,1 MW (megavat), ponovno imati podatkovni centar relevantan i adekvatan potrebama moderne znanosti i obrazovanja.

Marić je objasnio da se to "ponovno" odnosi na činjenicu da se to zadnji put dogodilo 1974. kada je izgrađena zgrada Srca.

Paralelno s radovima na podatkovnim centrima, pokrenute su aktivnosti na uspostavi međugradskih i gradskih telekomunikacijskih kapaciteta kojima će se osigurati povezivanje podatkovnih centara HR-ZOO kapacitetima od 100 Gbit/s te nabava naprednih IKT resursa različitih namjena.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju CARNet, Institut Ruđera Boškovića, sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO je gotovo 200 milijuna kuna, projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 posto, a preostalih 15 posto osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti