Zašto Hrvatska još uvijek nema Nacionalnu strategiju umjetne inteligencije?

U Hrvatskoj je neiskorišten potencijal umjetne inteligencije. Dok proizvodi Hrvatske pameti osvajaju svijet, u Hrvatskoj strategija za tu vrstu industrije nije ni na vidiku. Država je spora, a strategija bi tek trebala biti gotova do kraja godine.

Ivan Forjan Ivan Forjan | 03.11.2019. / 19:21

Roboti (Foto: Dnevnik.hr)
Roboti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

U svijetu opće priznata, a u Hrvatskoj - jedva prepoznata. Umjetnom inteligencijom u svijetu se bavi svaka treća tvrtka, a Hrvatska nema ni strategiju njezinog razvoja.

Da se kaže u tim pojedinim industrijskim granama, koja je naša vizija za pet godina, što umjetna inteligencija znači. Hrvatska još uvijek nema viziju, ističe Boris Drilo iz HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti.

IT sektor polako gubi strpljenje, a države u okruženju već su miljama daleko. U Hrvatskoj mi i dan danas imamo 10-ak strateških industrijskih grana, što je zapravo nemoguće. Ako kažemo da su strateške, onda ih možemo imati dvije, tri, ali ih sigurno ne možemo imati 10, kaže Drilo.

U Hrvatskoj, IT sektor definitivno ne radi za sitniš, njihove plaće su među boljima u zemlji, ali da odu primjerice raditi u Rumunjsku, njihove plaće bile bi još i bolje, budući da je rumunjska vlada odlučila u potpunosti ukinuti porez na dohodak zaposlenika u IT industriji.

Samim time, IT je u tim državama postao konkurentniji i počeo stvarati dodanu vrijednost. Rijetki su oni, koji unatoč državnoj sporosti i nezainteresiranosti, postižu uspjehe na polju umjetne inteligencije.

Najnoviji primjer je proizvod hrvatskog startupa Gideon Brothers. Robota, koji odmjenjuje rad na viličaru, odlučio je kupiti Schenker, jedna od najvećih logističkih tvrtki na svijetu.

To vam je kao jedan odličan pečat koji kaže ostatku svijeta, ostatku industrije, da ste vi vrlo profesionalni, da su vam proizvodi vrlo kvalitetni. Firme gledaju na naše robote kao jedan alat koji će olakšati posao njihovim radnicima i ubrzati rast njihove firme, napominje Milan Račić, direktor za rast tvrtke u Gideon Brothersu.

A recept za uspjeh, ističe Račić, vrlo je jednostavan. Tu ne morate biti neki genijalac da razumijete koje su to industrije, samo pogledamo oko nas koje firme najbrže rastu i početi raditi što oni rade, kaže Račić.

Ipak, naša država još uvijek smišlja svoju Nacionalnu strategiju umjetne inteligencije. Dok je mnoge zemlje odavno imaju, iz Ministarstva gospodarstva danas su nam poručili kako bi u Hrvatskoj na snagu trebala stupiti tek 2021. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti