Zašto u Silicijskoj dolini uspijevaju 'arogantni kreteni'?

Uznemirujuće da danas u našoj kulturi prevladava mišljenje da je, ako ste pobjednik, u redu biti arogantni kreten koji se prema zaposlenicima ponaša diktatorski

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2014. / 08:50

Zašto u Silicijskoj dolini uspijevaju 'arogantni kreteni'?

Brojni stručnjaci slažu se kako uspješni poduzetnici i osnivači velikih kompanija imaju 'startup  DNA', odnosno dijele neke karakteristike poput otpornosti i sposobnosti prihvaćanja rizika te se u tome razliku od ostalih, manje uspješnih poduzetnika. No, brojni poduzetnici i osnivači velikih kompanija u Silicijskoj dolini dijele još jednu karakteristiku – aroganciju, odnosno kako su ih nazvali novinari Business Insidera, oni su 'veliki kreteni'.

Do tog su zaključka došli su prošle zime dok su pisali o Travisu Kalanicku, izvršnom direktoru Ubera kojeg je dio prijatelja usporedio sa Steveom Jobsom i Larryem Ellisonom, dok su neki za njega rekli da je kreten, pri čemu je jedan od njegovih poznanika upravo na njegovom primjeru zaključio kako nekada i s*****e mogu pokrenuti odličan biznis - takve osobe uspijevaju u Silicijskoj dolini, a njihovo arogantno ponašanje investitori nagrađuju s velikim količinama novca. Naravno, nisu svi šefovi isti te su, zbog pritiska investitora i tržišta, često i oni 'normalni' poduzetnici imali histerične ispade u kojima su vrijeđali i omalovažavali zaposlenike. Jedan od takvih primjera je i šef Facebooka Mark Zuckerberg koga se danas smatra smirenom i staloženom osobom, ali u BI-u podsjećaju kako je u mladosti izbacio svog prijatelja Eduarda Saverina iz Facebooka, odnosno kako je cijelu ideju o ovoj društvenoj mreži navodno ukrao od Winklevoss blizanaca kojima je poručio da će ih s****i. Izvršni direktor Snapchata Evan Spiegel nedavno se morao ispričati zbog mailova koje je slao tijekom fakulteta u kojima je omalovažavao žene, a kada se jednom naljutio na roditelje, škarama je izrezao sve obiteljske fotografije na kojima se nalazio.

Zaposlenici Amazona najviše se boje mailova osnivača kompanija Jeffa Bezosa u čijem naslovu stoji samo '?', jer takve mailove šalje samo kad je jako ljut i ima ispade bijesa, a po svom lošem ponašanju najpoznatiji je bio Steve Jobs za kojeg su svi rekli da ima 'dobu i lošu stranu', a kada je ta loša strana izašla na vidjelo, onda prema nikome nije imao milosti. Robert Sutton koji je napisao knjigu 'No a--hole Rule' o ovoj tematici rekao je kako je Jobs, iako je svojim ponašanjem znao i rasplakati ljude, u 80 posto slučajeva bio u pravu te napominje kako je uznemirujuće da danas u našoj kulturu prevladava mišljenje da je, ako ste pobjednik, u redu biti s****a.

Iako je dio investitora u razgovoru za BI rekao kako izbjegavaju ulaganje u kompanije na čijem su čelu takvi izvršni direktori, jedan je investitor rekao kako su mu iskrenost i integritet poduzetnika vrlo važni, no nažalost to nisu karakteristike koje su bitne za veliku zaradu. Također, koliko god je arogantno i samouvjereno ponašanje Travisa Kalanicka mnogima odbojno, dio investitora se slaže da on nije takav, vjerojatno ne bi postigao ovakav uspjeh. Paul Graham koji vodi startup akcelerator Y Combinator vjeruje da poduzetnici mogu uspjeti i bez takvog arogantnog ponašanja – on ne ulaže u kompanije kojima upravljaju 'arogantni kreteni' jer ne voli biti okružen takvim ljudima i provoditi vrijeme s njima, već ulaže u kompanije kojima upravljaju 'pristojni i dobri ljudi' poput Dropboxa i Airbnba. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti