Zbog jednog Amerikanca cijeli svijet može imati 3D printano oružje

Wilson je uvjeren kako svatko ima pravo nositi oružje, pa ga onda i svatko ima pravo napraviti. I to mu američki zakoni dopuštaju.

Martina Čizmić | 23.07.2018. / 11:51

3D printano oružje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

3D printanje u posljednjih je nekoliko godina dobilo na popularnosti. Sve jeftiniji 3D printeri i sve više besplatnih nacrta različitih proizvoda učinili su ovakav način "proizvodnje" predmeta dostupnima gotovo svima.

No 3D printanje moglo bi dobiti i mračnu stranu zahvaljujući jednom Amerikancu. Cody Wilson prije pet godina napravio je svoj prvi 3D isprintani pištolj iz kojeg je bilo moguće pucati.

Činjenica da je on napravio nacrte i isprintao oružje nije toliko sporna (iako bi se i o tome dalo raspravljati). Sporno je što je Wilson te iste nacrte objavio na svojoj internetskoj stranici Defcad.com. U samo jednom danu taj je nacrt preuzet više od 100 tisuća puta.

Wilson je uvjeren kako svatko ima pravo nositi oružje, pa ga onda i svatko ima pravo napraviti. I to mu američki zakoni dopuštaju. Međutim, američka pravosudna tijela zaključila su da time što je Wilson objavio nacrt na internetu krši pravila o izvozu oružja. Tražili su da ukloni nacrte i prestane objavljivati nove na svojoj stranici.

Sloboda govora ili trgovanje oružjem?

Wilson nije dopustio da ga takva odluka pokoleba. Uzeo je odvjetnike i krenuo u pravnu borbu koja je trajala punih pet godina. No na kraju je Wilson je izašao kao pobjednik.

Naime, tvrdio je i uspio uvjeriti sud, da je objavljivanje nacrta na internetu (pa i onih koji pokazuju kako napraviti oružje) zapravo pravo na slobodu govora. Točnije, da zabrana objavljivanja nacrta direktno krše Wilsonovo pravo na nošenje i izradu oružja za vlastite potrebe, ali i kršenje prava na slobodu informacija.

Ne samo da je na kraju dobio posebnu dozvolu za izradu 3D oružja (koje može biti jednako ubojito kao i tradicionalno oružje), već je natjerao američku vladu da promijeni zakone vezane uz izvoz oružja.

3D printer (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Trebaš pištolj? Isprintaj ga!

Nakon što je dobio dozvolu, Wilson je krenuo u ozbiljan posao. Ponovno je pokrenuo svoju stranicu, koja je postala repozitorij nacrta za 3D printano oružje. Tako svatko tko ima nekakav 3D nacrt za oružje može "donirati" svoj uradak u Wilsonovu bazu.

Iako Wilson na to gleda kao na "enciklopediju 3D printanog oružja", mnogi se s razlogom brinu o tome što će se dogoditi ako nacrt preuzmu teroristi, osobe koje nisu mentalno stabilne ili maloljetnici? Tko će spriječiti takve osobe da unesu 3D printano oružje u škole, crkve ili zrakoplove?

Jer Wilsonova pobjeda na sudu otvorila je "Pandorinu kutiju" prepunu potencijalnih rizika. Bilo tko s internetskom vezom, računalom i 3D printerom može isprintati pištolje, poluautomatske puške i drugo ubojito oružje u udobnosti vlastitog doma. Bez ikakvog straha da će ga zbog toga netko zatvoriti ili mu oduzeti to oružje.

U zemlji u kojoj se pucnjava u školama događa veoma često, a broj poginulih od oružja najviši u svijetu, učiniti oružje ovako dostupnim i jeftinim za proizvodnju recept je za katastrofu.

Protivnici oružja su toga svjesni, ali isto tako znaju da Wilsona i njegove istomišljenike ne mogu spriječiti. Barem dok je na čelu države osoba koja je veliki zagovornik prava svakog Amerikanca na nošenje oružja. Printanog ili ne.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti