Ogromna šteta zbog kibernetičkog napada u Šibeniku, izgubljeni deseci tisuća stranica: "To je strašan udarac"

Kibernetički napad na računala šibenske Gradske knjižnice izazvao je velike probleme u cijelom Šibeniku. Knjižnica je izgubila na desetke tisuća stranica arhiva, a kasne i brojne isplate. Detalje ima reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

DNEVNIK.hr | 07.07.2023. / 19:48

Galerija

Računala Gradske knjižnice Šibenik napadnuta su vikendom. Do ponedjeljka ujutro nestala je godinama stvarana arhiva.

To je strašan udarac. Mi smo digitalizirali blizu 60 tisuća stranica starih šibenskih novina i časopisa, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Šibenik Vili Lakić.

Kriptirani su svi dokumenti, spisi i građa vezana za izdavaštvo.

Hakeri su, dodao je ravnatelj, uzeli nešto manje od dvije tisuće eura. Dvojbe nema, u pitanju je ucjenjivački softver.

Krajnji cilj je dobiti tu otkupninu što je u svakom slučaju greška napraviti jer kad to napravite onda ste i ubuduće meta. A i pitanje je, svjetski podaci govore da zapravo samo oko osam posto ljudi koji su napadnuti dobiju nazad te podatke, objasnio je Tonči Prodan iz Sveučiliša u Splitu, odjel za forenziku.

U Šibeniku je zavladala panika. Svi proračunski korisnici u gradsku riznicu povezani su istim kanalom. Pa su isplate već danima obustavljene. Osjetili su to i na Festivalu djeteta.

Imali smo određene poteškoće dan, dan i pola, ali sve ostalo smo mi riješili na jedan brz način, rekao je ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić. Regres koji su zaposlenici trebali dobiti koncem lipnja, dobit će tjedan dana kasnije, a kako kaže ravnatelj, nisu prigovarali.

Uz to kasne i neke plaće, ali i honorari pomoćnicima u nastavi.

U ovom trenutku mi smo pripremili jednu privremeno rješenje, objasnio je voditelj Odsjeka za informatičke tehnologije Grada Šibenika Tomislav Lokas.

Slobodan Tolić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Šibenika dodao je da se odredio jedan prioritet gdje su prvo spajani proračunski korisnici koji imaju najveću potrebu za to. Sve funkcionira, oni mogu obraditi računovodstveno navedene naloge.

Bilježi se pojačan broj ovakvih napada.

Na razini Hrvatske postoji više institucija koje se bave zaštitom tih računalnih sustava, njihovih certifikata. Jedna od najbitnijih je Centar za kibernetičku sigurnost kojeg je ustrojila SOA, kazao je Prodan.

Europska unija je u ovoj godini uložila dvije milijarde eura za nabavu opreme koja bi štitila od kibernetičkih napada.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti