Zbog korištenja mobitela u avionu putnici završili pet dana u zatvoru

U Kini je zabranjeno koristiti telefone u zrakoplovima, čak i u zrakoplovnom modu, a onima koji ne poštuju to pravilo prijeti novčana i zatvorska kazna

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2017. / 06:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako uskoro namjeravate putovati u Kinu dobro upamtite da je u avionima u ovoj zemlji zabranjeno koristiti mobilne telefone čak i zrakoplovnom modu te, iako se često ta pravila ne primjenjuju u potpunosti, ako vas uhvate s telefonom u kineskom zrakoplovu prijeti vam zatvorska i novčana kazna. Tako su u razdoblju od 5. siječnja do 6. veljače tri osobe koje se nisu pridržavale ovog pravila završile u zatvoru, od čega su dvije osobe dobile maksimalnu kaznu za ovaj prekršaj od pet dana zatvora, a jedna je žena provela tri dana u pritvoru. Jedna žena završila je u zatvoru na pet dana jer nije htjela ugasiti telefon, a prema informacijama kineskih medija htjela je i telefonirati iz zrakoplova, dok je neimenovani muškarac proveo pet dana u zatvoru zato što je slušao glazbu na telefonu tijekom polijetanja i slijetanja.

Razlog zbog kojeg je zabranjeno koristiti telefone u avionima (putnici bez problema mogu koristiti tablete i druge elektroničke uređaje) jest što se putem mobilnih telefona mogu obavljati hitni pozivi čak i ako nema SIM kartice i ako je u zrakoplovnom modu tako da mobiteli i pod takvim postavkama mogu tražiti i slati signale, objasnio je kontrolor sigurnosti letenja China Eastern Airlinesa Zhang Chen u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

Dok je veliki broj država i zrakoplovnih kompanija liberalizirao pravila o korištenju elektroničkih uređaja u avionima te danas neke kompanije nude i WiFi tijekom leta, u Kini zbog slušanja glazbe na telefonima možete završiti u zatvoru i platiti kaznu od maksimalno 7.200 dolara. Zhang Chen u intervjuu još 2014. napomenuo je kako kineska regulatorna agencija za zrakoplovstvo razmišlja o ukidanju zabrane korištenja elektroničkih uređaja na visinama iznad 3.000 metara do 2016., no kao što je očito, ova zabrana još nije ukinuta.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti