Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim prevarantima koji su, koristeći poveznice u "phishing" elektroničkoj pošti, dvije tvrtke iz Osijeka prevarili za ukupno više od milijun kuna, izvijestili su u četvrtak iz te policijske uprave.

Nepoznati je muškarac tijekom kolovoza s poslovnog bankovnog računa tvrtke iz Osijeka neovlašteno prebacio 300 tisuća kuna na račun u Hrvatskoj.

Pristup računu omogućila je odgovorna osoba u tvrtki, koja je prateći poveznicu na "phishing" elektroničkoj pošti promijenila pristupne podatke za internetsko bankarstvo tvrtke, nakon čega je uslijedila neovlaštena transakcija.

Prijevara Kliknuli na "ažuriranje podataka u banci", a ostali bez nekoliko stotina tisuća kuna

Međubankovnom suradnjom toj je tvrtki vraćeno pola navedenog novca, dok druga polovica do danas nije primljena, zbog čega je sve nedavno prijavljeno policiji.

Gotovo istovjetan slučaj prijevare dogodio se u srijedu, kada je s poslovnog računa jedne osječke tvrtke nepoznati prevarant neovlašteno prebacio novčani iznos od 120 tisuća eura na nekoliko računa izvan Hrvatske.

Pristup računu također mu je omogućen nakon što je odgovorna osoba u tvrtki pratila poveznicu na "phishing" elektroničkoj pošti pa su potom promijenjeni pristupni podatci za tvrtkino internetsko bankarstvo.

U policiji upozoravaju kako slanjem zlonamjernih "phishing" elektronskih poruka prevaranti fizičke i poslovne korisnike banaka dovode u zabludu kako bi promijenili pristupne podatke svojih računa, nakon čega slijedi neovlaštena transakcija s bankovnog na druge domaće i inozemne račune.

Građane pozivaju da, po zaprimanju takvih elektronskih poruka, obrate pozornost na adresu elektroničke pošte s koje je zaprimljena poruka te prilikom zaprimanja takvog ili sličnog e-maila obvezno kontaktiraju djelatnike banke u kojoj imaju račun, radi dodatne provjere.

Slika nije dostupna Prijevara kruži internetom: Ne nasjedajte na lažne e-mailove banaka ili dostavnih službi da ne biste ostali bez novca i podataka

Napominju i da je ''phishing'' mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte, tijekom koje prevaranti šalju lažne e-poruke kojima građane pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju